Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα - Ντοκουμέντο: Η Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (vid)

Ένα μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1915-1917, δηλαδή κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.Στα πλάνα φαίνονται -μεταξύ άλλων- η Παλαιά Παραλία, ο Λευκός Πύργος, η Καμάρα, ο Βαρδάρης…

Τότε η συμπρωτεύουσα είχε καταληφθεί από τους συμμάχους της Αντάντ και εκεί εγκαταστάθηκε η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο εμπεριέχει εικόνες από τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το κέντρο της πόλης από την τεράστια φωτιά που ξέσπασε το 1917.

Εντός 32 ωρών κάηκαν ένα εκατ. τετραγωνικά μέτρα και 9.500 σπίτια, αφήνοντας στον δρόμο περί τους 70.000 πολίτες.
πηγη:zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *