Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τους ξεβράκωσε για το χρέος

Δείγμα του φανατισμού, της προχειρότητας και της προσήλωσης των πολιτικών πρωταγωνιστών στον κανόνα των εφήμερων εντυπώσεων που διέπουν την εσωτερική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια εις βάρος της επίπονης δουλειάς που απαιτούν οι συνθήκες και των κανόνων ουσιαστικής και σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αποτελεί το... επεισόδιο ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και την εκπρόσωπο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke Γκάμπι Τσίμερ.

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε την τοποθέτηση της κ. Τσίμερ στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση -στην οποία ο ίδιος ήταν παρών- και την κατηγόρησε δημοσίως ότι τάχθηκε κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να φορτωθούν με νέα βάρη οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Στόχος

Με προφανή στόχο ότι με μία τέτοια επίθεση τα... σκάγια θα πάρουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, αδελφό κόμμα του Die Linke στην Ελλάδα. Φέρεται μάλιστα ο κ. Βενιζέλος πως άφησε να διαρρεύσει επιλεκτικά στον Τύπο και αυτούσια η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Die Linke, για του λόγου του το αληθές.

Η Γκάμπι Τσίμερ αντέδρασε έντονα, κατηγόρησε ως «αρχιτέκτονα διαρροών προς τα ΜΜΕ» τον κ. Βενιζέλο, υποστηρίζοντας ότι διαστρέβλωσε την τοποθέτησή της.

Η εκπρόσωπος του Die Linke δήλωσε επί λέξει: «Εκπληκτη και αγανακτισμένη είδα δημοσιεύματα σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, συγκεκριμένα στα "Νέα" και το "Εθνος", γεμάτα διαστρεβλώσεις σχετικά με όσα είπα σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση.

»Υπογραμμίζω ότι δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα. Στην πραγματικότητα έκανα ειδική αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν οι δύο εφημερίδες. Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί.

»Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

»Ποτέ δεν θα μπορούσα -και δεν το έκανα- να φέρω σε αντιπαράθεση τον Ελληνα και τον Γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμα και να το διανοηθεί κάποιος.

»Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μία ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα.

Επειδή όπως προανέφερα δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα και τα δύο δημοσιεύματα τείνουν να παρουσιάζουν την ίδια "ηρωική αντίδραση" του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν θέλω να υποθέσω ότι είναι ο αρχιτέκτονας των δύο διαρροών».

Η Γκάμπι Τσίμερ και ο Αλέξης Τσίπρας. Η επίθεση Βενιζέλου στην πρώτη είχε στόχο τον δεύτεροΗχητικό

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο της τοποθέτησης της κ. Τσίμερ. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας αφ' ενός δικαιολόγησε την κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο, λέγοντας ότι ήταν θεσμική άρα και δημόσια δραστηριότητα που διέπεται από τους κανόνες διαφάνειας και αφ' ετέρου είναι θεσμικά απαράδεκτος και προσβλητικός ο ατυχής υπαινιγμός της κ. Τσίμερ ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είναι ο αρχιτέκτονας διαρροών προς τα ΜΜΕ για όσα η κ. Τσίμερ είπε σε μία δημόσια διαδικασία».

Ομως τα όσα λέει η κ. Τσίμερ στην τοποθέτησή της είναι άκρως διαφωτιστικά για το επίπεδο της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η τοποθέτησή της αφ' ενός επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της αφ' ετέρου δεν είναι αρεστή στο σύνολο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οχι μόνο στην κυβέρνηση, που φέρεται να έχει βάλει απώτερο σκοπό μετά την άνοιξη να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον αρχηγό της Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ μεγάλης διαγραφής του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο, χωρίς να λέει λέξη για το πώς θα το καταφέρει.

Από το ηχητικό ντοκουμέντο προκύπτει ότι η κ. Τσίμερ όντως διαχώρισε το ελληνικό χρέος σε νομιμοποιημένο και μη νομιμοποιημένο. Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διαγραφή του μη νομιμοποιημένου -του ανήθικου όπως το χαρακτήρισε- χρέους, να μην επιλέγει τα εύκολα, να συγκεκριμενοποιήσει ποιο χρέος ζητά να διαγραφεί και να μη ζητά γενικώς κούρεμα. Και εφόσον κάνει τη δουλειά της, τότε -όπως είπε- «θα έχουμε τα καλύτερα επιχειρήματα να ζητήσουμε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες».

Απομόνωσε

Σε αυτό το πλαίσιο όντως ρώτησε «αν το κούρεμα το οποίο ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα γενικό κούρεμα που μπορεί να περάσει σε πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε.» και όντως είπε ότι «για ένα τέτοιο κούρεμα δεν θα βρείτε καμία υποστήριξη». Φράσεις που απομόνωσε ο κ. Βενιζέλος από την υπόλοιπη τοποθέτησή της.

Αποτελεί δε απορίας άξιο γιατί μαζί με την κριτική, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αξιοποίησε τη θέση της κ. Τσίμερ υπέρ του διαχωρισμού του νομιμοποιημένου ελληνικού χρέους και του μη νομιμοποιημένου και ανήθικου.

Γιατί δεν αξιοποίησε την προτροπή της προς την ελληνική κυβέρνηση «κάντε κριτική για όσα σας φορτώνουν χωρίς να είστε υπεύθυνοι, αλλά κάντε τη δουλειά σας, κάντε τα μαθήματά σας (σ.σ. όπως οι Αγγλοι λένε "do your homework" δηλαδή, δηλαδή τήρησε τις υποχρεώσεις)».

***

Τι πραγματικά είπε η Τσίμερ

Με βάση την επίσημη απομαγνητοφώνηση του υπουργείου Εξωτερικών η κ. Τσίμερ είπε επί λέξει:

«Θα ήθελα πολύ να ξέρω. Το κούρεμα για το οποίο μιλάτε και το οποίο ζητάτε είναι ένα γενικό κούρεμα, χωρίς να σας ενδιαφέρει τι είναι εκείνο που μπορεί να περάσει σε πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε.;

Αξιολογείτε το χρέος; Κάνετε μία διάκριση ανάμεσα στο νομιμοποιημένο και το μη νομιμοποιημένο, το ανήθικο χρέος; Εχετε αξιολογήσει αυτό που έχετε μπροστά σας, πώς θα απομειωθούν βιώσιμα τα νομιμοποιημένα χρέη και μάλιστα με τρόπο ώστε να υπάρχει μία βιώσιμη κοινωνικά και οικολογικά ανάπτυξη; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη; Ή υπάρχει μόνο η γενική διατύπωση "θέλουμε κούρεμα;".

Σας το λέω καθαρά. Ως εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς που συζητά τόσο με πολίτες της Ελλάδας που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης όσο και με πολίτες της Γερμανίας που ζουν με το κοινωνικό επίπεδο. Για ένα τέτοιο κούρεμα δεν θα βρείτε καμία υποστήριξη. Γι' αυτό η παράκλησή μου είναι: Μην επιλέγετε τα εύκολα. Συγκεκριμενοποιήστε το, κάντε κριτική για όσα σας φορτώνουν χωρίς να είστε υπεύθυνοι, αλλά κάντε τη σουλειά σας, κάντε τα μαθήματά σας. Και αφού κάνετε τη δουλειά σας θα έχουμε τα καλύτερα επιχειρήματα να ζητήσουμε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες».



Πηγη: enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *