Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα βοσκοτόπια ο Ι. Τζαμτζής

Συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.

α) Συνάντηση κ. Τζαμτζή Ιορδάνη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη


Ο κ. Τζαμτζής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη σχετικά με τις αποζημιώσεις καλλιεργειών των αγροτών που επλήγησαν από παγετό και χαλαζόπτωση το 2013 στο νομό Πέλλας.


Ο κ. Τζαμτζής υπογράμμισε στον κ. Έξαρχο την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Νομού Πέλλας εξαιτίας της απώλειας παραγωγής που είχαν από τον παγετό και τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις και ζήτησε να εξετάσει ο ΕΛΓΑ την ενίσχυση με προσωπικό από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για να «δουλευτούν» γρηγορότερα οι εκτιμήσεις, ώστε να πληρωθούν οι αγρότες το συντομότερο δυνατό.


Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε στον Βουλευτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να εκτιμηθούν οι ζημιές των καλλιεργειών, καθώς ο όγκος των δηλώσεων ζημιάς των νομών Πέλλας και Ημαθίας αγγίζει τις 20.000. Ο κ. Έξαρχος έκανε λόγο για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και επεσήμανε και την καθυστέρηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να στείλει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στον ΕΛΓΑ, τις έστειλε στις 29-10-2013, για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων.


Ο κ. Έξαρχος διέψευσε τις φήμες ότι ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τις ζημιές χωρίς να στείλει τις εκτιμήσεις των ζημιών.
Αυτό που θα κάνει ο Οργανισμός για να επισπεύσει τις διαδικασίες πληρωμής είναι να πληρώσει εκτός χρονοδιαγράμματος. Δηλαδή δεν θα περιμένει να πραγματοποιήσει πληρωμές κάθε δίμηνο ή τρίμηνο. Αλλά, στο επόμενο δεκαήμερο θα πληρωθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες το πρώτο τρίμηνο του 2013 και ότι δουλεύεται από τις δηλώσεις ζημιών θα πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


β) Συνάντηση κ. Τζαμτζή Ιορδάνη με τον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο Γρηγόρη και τον Γενικό Διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη Κυριάκο.


Ο κ. Τζαμτζής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο και με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη με κύριο θέμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους βοσκότοπους και δεν έχουν πληρωθεί οι κτηνοτρόφοι τα χρήματα που δικαιούνται από την ενιαία ενίσχυση.


Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τους αρμόδιους την άμεση επίλυση του προβλήματος των βοσκοτόπων, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει συνάψει ακόμα σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ και για το θέμα αυτό ο Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας να μάθει πότε θα ολοκληρωθεί η σύναψη σύμβασης με την ΠΑΣΕΓΕΣ και πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι την ενίσχυση που δικαιούνται.


Για το πρόβλημα που έχει προκύψει, ο κ. Αποστολάκος και ο κ. Μπαμπασίδης τόνισαν στον κ. Τζαμτζή ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη με την συμμετοχή της ΠΑΓΕΣΕΣ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο στόχος της σύσκεψης ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύμβασης και θα προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος με τους βοσκότοπους ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Οι πληροφορίες που έλαβε ο κ. Τζαμτζής μέσα από τους παράγοντες του Υπουργείου είναι, ότι όλοι οι επιλαχόντες της εξισωτικής αποζημίωσης θα πληρωθούν το επόμενο δεκαήμερο. 
 
 
 
πηγη:karatzova

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *