Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γιαννιτσά: Αντιδράσεις για το σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας

Στην αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής από τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκύπτει ότι εντάσσονται στην κινητικότητα

1.500 υπάλληλοι, ενώ οι κενές θέσεις είναι μόλις 400, προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης.

Όπως είπε ο κ. Τσούνης και από αυτό αποδεικνύεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι να γίνουν απολύσεις στους δήμους. Χαρακτήρισε, δε, «λαγό» τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Γιαννιτσά: Αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας

Από την Τετάρτη (18/12) όπως σημειώνει ο Σύλλογος εργαζομένων δήμου Πέλλας πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι στάλθηκαν επιστολές σε όλους τους δήμους από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών που περιλαμβάνουν τα σχέδια στελέχωσης από τα οποία θα τεθούν σε κινητικότητα 3.708 δημοτικοί υπάλληλοι. Η επιστολή προκάλεσε αναστάτωση στους δήμους και στους εργαζομένους, αφού εξάγονται πλεονάζοντες με μαθηματικούς τύπους όπου συνυπολογίζονται οι υπάλληλοι των δήμων, των ΝΠΔΔ αλλά και το εποχικό προσωπικό.
«Μόλις ενημερωθήκαμε επικοινωνήσαμε με τον γενικό Διευθυντή ο οποίος μας ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει τέτοιου είδους επιστολή. Σήμερα (σ.σ. χθες) αναζητήσαμε την συγκεκριμένη επιστολή από το γραφείο δημάρχου Πέλλας. Μας πληροφόρησαν ότι είχε φτάσει με email στις 17/12 και είχε προωθηθεί στο ανάλογο γραφείο για χρέωση. Μας έγινε γνωστό το περιεχόμενό της και σας πληροφορούμε ότι οριακά δεν εξάχθηκε πλεονάζον προσωπικό στο δήμο μας.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση υπάρχει έλλειψη 1 ατόμου στο βοηθητικό προσωπικό. Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε διότι αν δεχτούμε την διαδικασία της προκρουστικής κλίνης του υπουργείου είναι σίγουρο ότι θα έλθει νομοτελειακά και η δική μας σειρά.
Ο σύλλογος μας επιβεβαιώθηκε δυστυχώς συνολικά στην επιστολή που στείλαμε στις 13/11/2013 όταν καταγγέλλαμε
• ως αποπροσανατολιστική την αυταξιολόγηση των δομών τους από τους δήμους
• οι υπουργοί απολύουν, κόβουν και ράβουν αγνοώντας και καταργώντας την τοπική αυτοδιοίκηση
• οι δήμοι επιδίδονται σε αξιολογήσεις και κινητικότητες χωρίς κανόνες χωρίς μεθοδολογία διαδικασιών και χωρίς εμφανή στόχευση.
και καταλήγαμε ότι Δεν νομιμοποιούμε καμία διαδικασία απολύσεων όπως και να βαπτιστεί».

Η σχετική επιστολή:
Θέμα: Συμμετοχή συλλόγου στην ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των δομών του Δήμου Πέλλας

Κύριε Πρόεδρε (επιτροπή αξιολόγησης των δομών),
Με την 456/2013 απόφασή του Δημάρχου Πέλλας ορίστηκε ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των δομών του Δήμου Πέλλας, στην οποία κληθήκαμε να συμμετάσχουμε. Πριν από 2 περίπου έτη συμμετείχαμε στην επιτροπή σύστασης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας.
Η πρόταση της παραπάνω επιτροπής στα σημεία που καινοτομούσε δεν υιοθετήθηκε. Σας την επανακαταθέτουμε με την προσθήκη ότι πρέπει να απορροφηθούν από τον Δήμο τα νομικά του πρόσωπα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν διευθύνσεις του.
Ο Σύλλογός μας δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει χρησιμότητα σε αυτήν την διαδικασία αυταξιολόγησης των Δήμων που αποφασίστηκε από το συνδικαλιστικό σας όργανο (ΚΕΔΕ) μονομερώς. Θεωρούμε τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό η ΚΕΔΕ να διεξάγει αυταξιολογήσεις μη αναγνωρισμένες από την κυβέρνηση προσπαθώντας να στήσει την κινητικότητα των Δημάρχων.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν και τα παπαγαλάκια τους ΜΜΕ δείχνουν τους δήμους. Με τις αποφάσεις τους οι υπουργοί απολύουν, κόβουν και ράβουν αγνοώντας και καταργώντας την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η λέξη και μόνο αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο αφού το μόνο που ανήκει στους ΟΤΑ είναι τα χρέη. Αντί οι δήμοι να ορθώσουν ανάστημα στον ευτελισμό τους επιδίδονται σε αξιολογήσεις και κινητικότητες χωρίς κανόνες χωρίς μεθοδολογία διαδικασιών και χωρίς εμφανή στόχευση. Δεν νομιμοποιούμε καμία διαδικασία απολύσεων όπως και να βαπτιστεί, αντίθετα δηλώνουμε παρών σε πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα και του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των δήμων.
Η ΚΕΔΕ αποδεικνύεται ουραγός των εξελίξεων και αγχωμένος διπρόσωπος συμπαραστάτης του μνημονίου. Όταν το συνδικαλιστικό σας όργανο αποφασίσει ειλικρινά να σταθεί απέναντι σε όσους ευτελίζουν την χώρα και την αυτοδιοίκηση τότε θα είμαστε παρόντες.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ Ελευθέριος Χρ. Αβραμίδης

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα

Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι των Δήμων διαφόρων ειδικοτήτων από 272 Δήμους (53 Δήμοι που έχουν λιγότερους από 6.000 κατοίκους εξαιρούνται) οδηγούνται στην απόλυση, μετά τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους, που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα.
Αυτό είναι το πλεονάζον προσωπικό, που έβγαλαν οι μελέτες στελέχωσης των ΟΤΑ (αξιολόγησης των δομών) που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών σε όλους τους Δήμους, αδιαφορώντας πλήρως αν κοινωνικές τους υπηρεσίες υπολειτουργούν ή αν καλύπτονται βασικές λαϊκές ανάγκες.
Οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε συγκεκριμένα κριτήρια (πληθυσμός του δήμου, αριθμός εργαζομένων, οικονομικά αποτελέσματα, κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα και ανά κάτοικο, νησιωτικότητα, ορεινότητα κ.ά.) για να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι των Δήμων στη διαθεσιμότητα.
Αυτό εξάλλου υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και η διαδημοτική κινητικότητα, που θέλουν Δήμαρχοι και κυβέρνηση να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με "εθελούσια" μάλιστα διαδικασία.
Απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ξεσπίτωμα του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάζοντος προσωπικού των ΟΤΑ.
Με αυτά τα εργαλεία κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό του κεφαλαίου πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν θέσει: την αντικατάσταση της σταθερής δουλειάς από ελαστικά εργαζόμενους, περιορισμένης διάρκειας, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης (μείωσης του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους), τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των ΟΤΑ, την μετακύλιση με την ανταποδοτικότητα περισσότερων βαρών στις πλάτες του λαού.
Αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων, αυτά της φύλαξης σχολείων και κτιρίων, που μετά τις διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων καλύπτονται από πεντάμηνους εργαζόμενους μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, της προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) με απολυμένους συμβασιούχους και των ιδιωτικοποιήσεων.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι αυταπάτες, που έσπειραν ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι μπορεί να υπάρχουν και καλές αξιολογήσεις και ότι οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ μπορούν να σωθούν με την διαδημοτική κινητικότητα αποκαλύφθηκαν.
Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοθετικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας και την αποστολή των αξιολογήσεων (μελετών στελέχωσης) των Δήμων αποκαλύφθηκε και το μέγεθος των ευθυνών δημάρχων, ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Πόσο εχθρικές για τους εργαζόμενους ήταν οι αυταπάτες, που μοίραζαν ότι αν γίνει αξιολόγηση από τους ίδιους τους Δημάρχους, αν δεν γίνουν οριζόντιες απολύσεις, αν προχωρήσει η διαδημοτική κινητικότητα, τα πράγματα θα λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων και θα αποφευχθούν οι απολύσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Δεν περιμένουμε από καμιά ομοσπονδία για να οργανώσουμε την πάλη μας. Μπαίνουμε μπροστά, συντονίζουμε τη δράση μας. Ο μόνος δρόμος της παρεμπόδισης των απολύσεων και της διεκδίκησης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα περνάει μέσα από τους μαζικούς, συλλογικούς αγώνες μας, ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους καπιταλιστικούς ομίλους που μας θέλουν φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, ενάντια σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες που υπηρετούν αυτή την πολιτική του Καλλικράτη, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
 
 
πηγη:Logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *