Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ευ.Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος.Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.Αναφερόμενος στο 6μηνο της Ελληνικής Προεδρίας, τόνισε ότι θα είναι το 6μηνο της επισημοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, της έναρξης της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης των Τραπεζών.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί η μέγιστη απήχηση κάθε χώρου.Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τον εκχυδαϊσμό και τον εκφασισμό»

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της επιλογής της συνεργασίας με τη ΝΔ και στην τρικομματική κυβέρνηση και στη δικομματική, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη σύμφωνα με την οποία «δεν μπορείς να είσαι κεντροαριστερός και να μετέχεις στην κυβέρνηση». Στη χώρα, τόνισε, συγκρούονται δύο σχήματα, αυτό της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και εκείνο της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και έθεσε το ερώτημα ποιο από τα δύο σχήματα είναι πιο προοδευτικό και αριστερό.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταδικασμένο σε μόνιμη συνεργασία με τη ΝΔ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, όταν είχε κάνει, τον Μάϊο του 2010, την πρόταση να τεθεί το μνημόνιο σε ψήφιση με 180 ψήφους, ένας από τους στόχους ήταν η διάσπαση της ΝΔ.

Απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, τόνισε ότι υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.

Τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.

Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας όσα λέγονται για την προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ, αναφέρθηκε στη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, τον «μόσχο τον σιτευτό της κυβέρνησης, όπως είπε, μαζί με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκροτούσε τον προοδευτικό κυβερνητικό πόλο.

Αναφέρθηκε επίσης στο πως συνάπτονται οι προγραμματικές συμφωνίες και στους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται από το Σύνταγμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το Σύνταγμα επιτάσσει διαδικασία διερευνητικών εντολών μόλις εννέα ημερών, άρα δεν υπάρχει ο χρόνος για διαδικασίες του τύπου του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας. Ένας προγραμματικός διάλογος, είπε, πρέπει να ξεκινήσει πριν τις εκλογές.

Τόνισε επίσης ότι μια προγραμματική συμφωνία πρέπει να έχει τρεις ενότητες. Την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, την ιδεολογία των αξιών και τους θεσμούς και την εξωτερική και αμυντική πολιτική, όπου χρειάζεται εθνική συναίνεση. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όλα αυτά τα υπονομεύει.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου.

Αναφερόμενος στην κίνηση των «58» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα κόμμα υπό δημιουργία και ότι δεν έθεσε θέμα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, πάντως, να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός. Μπορείς, τόνισε ο κ. Βενιζέλος να είσαι υπεύθυνος έναντι της χώρας και να μετέχεις στην κυβέρνηση και να είσαι κεντροαριστερός.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο, τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».

Πηγή: AMΠE

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *