Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πλειστηριασμοί: «Διολίσθηση» προς τους στόχους της τρόικας - Συνάντηση ενημέρωσης του Α. Σαμαρά από Γ. Στουρνάρα



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών και το Γ. Στουρνάρα για το θέμα των πλειστηριασμών. Ικανοποιημένος έδειξε ο Π. Τόμσεν. Επιστρέφει η τρόικα τον Ιανουάριο.

Μετά από τη διακοπή που σημειώθηκε, η επανέναρξη της διαδικασίας συζήτησης, ολοκληρώθηκε περίπου στις 9μμ, με τον εκπρόσωπο των δανειστών κ. Τόμσεν, να δηλώνει αποχωρώντας, ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, δήλωση που παραπέμπει σε συνέχιση των συζητήσεων, με διαφορετικό σημείο αφετηρίας.

Πηγές του υπ. Οικονομικών, θεωρούν ότι ήταν Θετική η αντίδραση της τρόικας για τα ΕΑΣ και ελπίζουν να μην υπάρξει βέτο από κάποιον υπουργό στο Eurogroup. Εκτιμούν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για τα ΕΑΣ, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί τίποτε πριν από το Eurogroup. Η αποτίμηση θα γίνει το βράδυ της Τρίτης στο Eurogroup και υπάρχει αισιοδοξία για λύση. Την Πέμπτη η απόφαση του ESM για εκταμίευση της δόσης του 1δις.€ Με το 1δις.€ και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν προκύπτει πρόβλημα για τις 11 Γενάρη και την αποπληρωμή των ομολόγων (1,853δις.€) Τώρα γράφεται η έκθεση της τρόικας, που θα υποβληθεί στο Eurogroup. Φαίνεται ότι θα νομοθετήσουμε για το ΦΠΑ στην εστίαση μόνοι μας. Παρόλο που δεν θέλουμε μονομερής ενέργειες θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας. Ενδέχεται νομοθετική ρύθμιση την Παρασκευή για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ.

Πάντως εκτιμάται σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, ότι "κατ΄ αρχήν στόχος είναι να νομοθετήσουμε έως τέλος της εβδομάδας. Ανοικτό το ενδεχόμενο και ΠΝΠ αν και δεν είναι αυτό που προτιμούμε. Θα νομοθετήσουμε αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της (με όχι διαφωνία είπε ο κ. Στουρνάρας). Υπήρξε κάποια περεταίρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό που ενδιαφέρει η τρόικα είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος".

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι το κλιμάκιο της τρόικας φεύγει και θα επιστρέψει τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι τότε πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι:

Τα κεφάλαια που θα συζητήσουμε τον Ιανουάριο είναι το Μεσοπρόθεσμο, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και άλλα. Θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό (ακίνητα, ΦΠΑ, φόροι κ.α.). Αποκλείονται μειώσεις συντάξεων, μισθών και αυξήσεις φόρων. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου.

Πάντως μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του στο Μπακού, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.




Πηγη: enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *