Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Mεγάλοι Έλληνες : ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Εζησε την περιοδο από το 287 εως 212 προ Χριστού.Γεννηθηκε στις Συρακουσες της Σικελιαςκαι εζησε εκει κατά την διαρκεια τοων Καρχηδονιων πολεμων.Πιστευεται ότι ηταν γιος του αστρονομου Φειδια χωρις όμως να υπαρχουν αποδειξεις για αυτό.

Μεγας μαθηματικος και εφερευτης ενας από τους επιφανεστερους σοφους ειδικος στην μηχανικη.Ανεπτυξε μεθοδους για τον προσδιορισμο των εμβαδων επιφανειων και ογκων ποικιλων σχηματων.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο



Οι μαθηματικες τους εργασιες προπορευομενες πολύ της εποχης του εκτιμηθηκαν όπως επρεπε μονο κατά την περιοδο οπου εμφανισε ανθηση ο ολοκληρωτικος και διαφορικος λογισμος.Υπηρξε πρωτοπορος στην μαθηματικη φυσικη και τα μαθηματικα του καθως και ο τροπος επιλυσης διαφορων προβληματων χρησιμοποιουνται για την διερευνηση προβληματων των φυσικων επιστημων και της τεχνολογιας.
Ο Αρχιμηδης υπηρξε ενας από τους θεμελιωτες της μηχανικης σαν επιστημης.Επισης υπηρξε και εφερευτης ποικιλων μηχανικων συσκευων.

Η επιστημονικη δραστηριοτητα αρχισε σαν ειδικοςσε θεματα μηχανικης.Ταξιδεψε στην Αιγυπτο και εκει συνδεθηκε στενα με τους Κονωνα και Ερατοσθενη οι οποιοι εδρασαν καταλυτικα στην μετεπειτα πορεια του ως μηχανικη ιδιοφυϊα.


Κατά την διαρκεια του Β Καρχηδονιακου πολεμου οργανωσε την αμυνα της πολης από μηχανικης πλευρας.Οι πολιορκητικες μηχανες του,το τηλεβολο(το οποιο ηταν το πρωτο μηχανημα στον κοσμο το οποιο λειτουργουσε με ατμο και εριχνε σφαιρικα βληματα σε αποσταση 1.5 χιλιομετρου),καθως και τα περιφημα κατοπτρα τα οποια τοποθετησε και κατασκευασε ο ιδιος και κατεκαυσε τον στολο των Ρωμαιων στην περιφημη ναυμαχια των Συρακουσων.

Ας αρχισουμε όμως από τα θεωρητικα εργα του και την επεξηγηση τους.

Το κεντρικο νοημα σε ολες τις εργασιες του Α. ηταν ο προσδιορισμος των εμβαδων και των ογκων διαφορων επιφανειων..Βρηκε παμπολλες λυσεις σε προβληματα αυτου του τυπου χρησιμοποιοντας μηχανικους συλλογισμους οι οποιο αντιστοιχουν προς την μεθοδο των αδιαιρετων και επειτα τις απεδειξε με την μεθοδο της εξαντλησης την οποια ανεπτυξε σε μεγαλο βαθμο.

Η μελετη που εκανε των διηλων εκτιμησεων σφαλματων κατά την πραγματοποιηση ολοκληρωτικων διαδικασιων τον κατατασει ως προδρομος των I.Newton,G.Leibniz,G.Riemann.

Ακομα πιο συγκεκριμενα υπολογισε το εμβαδο ελλειψης και παραβολικου χωριου.Ανακαλυψε τους τυπους του εμβαδου επιφανειας του κωνου και της σφαιρας καθως επισης και τον ογκο της σφαιρας.Μελετησε τις ιδιοτητες της φερωνυμης ελικας ενώ παραλληλα κατασκευασε την εφαπτομενη προς την ελικα και προσδιορισε το εμβαδο του βηματος που αυτή χαραζει .Στην περιπτωση αυτή ηταν ο πρωτος που εφαρμοσε τις μεθοδους του διαφορικου λογισμου.
Επισης ο Αρχιμηδης εξετασε ένα προβλημα ισοπεριμετρικου τυπυ.Στην πορεια των υπολογισμων του ανακαλυψε τον τυπο του αθροισματος ορων απειρου γεωμετρικης προοδου με λογο ¼ (η πρωτη εμφανιση στα μαθηματικα μιας απειρης σειρας)

Αλλα αξιωματα:


Μεγαλη σημασια εχει επισης το αξιωμα του Α. :δεδομενων δυο ανισων ευθυγραμμων τμηματων είναι παντοτε δυνατο το μικροτερο επαναλαμβανομενο πολλες φορες να υπερβει το μεγαλυτερο.Το αξιωμα αυτό καθοριζει την λεγομενη ΑΡΧΙΜΗΔΕΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ η οποια παιζει σημαντικο ρολο στα συγχρονα μαθηματικα.(Παραθεση μου: ποσα εκανε ρε γαμωτο γραφω- γραφω τελειωμο δεν εχει)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Σε μια από τις πρωτες του μελετες μελετησε την κατανομη φορτιων σε μια δοκο μεταξυ των υποστηριγματων της.Ηταν ο πρωτος που ορισε την εννοια του κεντρου βαρους του σωματος.Χρησιμοποιωντας ολοκληρωτικο λογισμο ανακαλυψε τις θεσεις των κεντρων βαρους διαφορων επιπεδων σχηματων και στερεων.
Ο Αρχιμηδης εδωσε επισης την μαθηματικη συναγωγη των νομων των μοχλων.
Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω(Μεταφραση=δωσε μου μέρος να σταθω και θα κουνησω την γη).Το λεγομενο και υπομοχλιο του Αρχιμηδη.

ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ

Εθεσε τα θεμελια της υδροστατικης.Διατυπωσε τις βασικες προτασεις της επιστημης αυτης συμπεριλαμβανομενης της πασιγνωστης σε ολους Κάθε σωμα βυθιζομενο στο νερο χανει τοσο βαρος οσο είναι και το βαρος του εκτοπιζομενου από αυτου υγρου.
Η παραδοση λεει ότι την διαπιστωση αυτή την εκανε στην προσπαθεια του να προσδιορισει την αναλογια χρυσου και χαλκου που περιειχε το στεμμα του Ιερωνα του Β’ των Συρακουσων.Οταν το βρηκε επειδη ηταν στο λουτρο του βγηκε εξω γυμνος φωναζοντας ΕΥΡΗΚΑ-ΕΥΡΗΚΑ

Το τελευταιο του εργο ηταν αφιερωμενο στην μελετη της ισορροπιας των επιπλεοντων σωματων.Σε αυτή διεκρινε θεσεις ευσταθους ισορροπιας(τι μου θυμιζει αραγε?)

Ο Αρχιμηδης επισης επινοησε έναν μηχανισμο ανυψωσης νερου(υδραντλια) με γραναζια,το λεγομενο κοχλια του Αρχιμηδη που υπηρξε ο προδρομος των συγχρονων ελικων των πλοιων αλλα και των αεροσκαφων.

Ακομα ασχοληθηκε και με την Αστρονομια(παραθεση μου:μην πειτε ποτε ότι δεν εχετε αρκετο χρονο).

Κατασκευασε μια συσκευη για τον προσδιορισμο της φαινομενης(γωνιωδους) διαμετρου του ηλιου και βρηκε την τιμη αυτης της γωνιας με εκπληκτικη ακριβεια εισαγοντας ως παραμετρο ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ

Επισης ηταν ο πρωτος που διεξηγαγε ερευνες σχτικες με το κεντρο της γης.Ο ιδιος κατασκευασε μια μηχανικη κατασκευη(ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ) οπου ηταν δυνατο να παρατηρηθουν οι κινησεις των πλανητων ,οι φασεις της Σεληνης και οι ηλιακες εκλειψεις.


Σκοτωθηκε από ένα Ρωμαιο στρατιωτη την ωρα που μελετουσε ένα προβλημα ολοκληρωτικου λογισμου και τον αντιμετωπισε πριν πεθανει λεγοντας

«Μη μου τους κυκλους ταραττε»

Πανω στον ταφο του ανεγερθηκε μνημειο με την παρασταση σφαιρας εγγεγραμμενης σε κυλινδρο.Το επιταφιο συγγραμμα εξηγει ότι οι ογκοι των δυο αυτων στερεων εχουν λογο 2/3 ανακαλυψη για την οποια ο Αρχιμηδης ηταν πολύ περηφανος.

ΕΦΕΡΕΥΣΕΙΣ

Αραιομετρο,πυκνομετρο,βαρουλκο,μηχανες που λειτουργουσαν με νερο,αερα,ατμο,κατοπτρα,κοχλιας,σίφων,οδομετρο,δρομομετρο,πολυσπαστο(οσο και αν δεν το πιστευετε είναι προδρομος του flexible),μοχλους,αστρονομικη συσκευη για την μετρηση των αποστασεων των αστρων,πλανηταριο,υδραυλικο ρολοι,στομαχιον(παιχνιδι που στηριζεται στην υποδιαιρεση παραλληλογραμμου σε αλλα ευθυγραμμα σχηματα)

Αυτά όλα τα ανωθεν είναι μερικα μονο από τα εργα του αφου τα περισσοτερα καταστραφηκαν από τους Ρωμαιους.Επισης εκανε την εγγραφη κανονικου επταγωνου σε κυκλο με 17 διαφορετικους τροπους και όχι μονο με κανονα και διαβητη.
ΑναγκασετονσπουδαιοB.L.VAN DER WAERDEN ναπει:is this not breathtaking?


Ε.Σ.ΣΤΑΜΑΤΗ,Aρχιμηδους Απαντα τομοι Α,Γ ΕΚΔΟΣΗ 1970-1974
Μ.ΜΠΡΙΚΑ,Τα περιφημα αλυτα γεωμετρικα προβληματα της Αρχαιοτητος, Αθηνα
ΠΗΓΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *