Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Είσαι φορολογούμενος ; Πέρνα για κλειδάριθμο !

Έτσι όπως το πάνε στο υπουργείο Οικονομικών, μόνο τα …νεογέννητα δεν θα έχουν υποχρέωση να μεταβούν στην εφορία για να πάρουν κλειδάριθμο. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και με το επιχείρημα ότι όλα γίνονται για… το καλό τους, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες για κλειδάριθμο καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση. Δείτε το νέο γραφειοκρατικό επίτευγμα του υπουργείου Οικονομικών.


Στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου εστάλη μια επιστολή. Με αυτήν ενημερώνονται ότι από εδώ και στο εξής όλες οι ενημερώσεις θα γίνονται μέσω Taxis. Ποιες ενημερώσεις; Τόσο οι βεβαιώσεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ανά τρίμηνο για το ύψος της σύνταξής τους, όσο και η βεβαίωση με τις ετήσιες αποδοχές για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Κι εδώ αρχίζει το πρόβλημα:

1. Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο Taxis, χρειάζεσαι κλειδάριθμο

2. Χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου, υπέβαλαν πέρυσι τη φορολογική τους δήλωση με τον κλειδάριθμο του συζύγου. Άρα δεν διαθέτουν δικό τους. Τι θα κάνουν; Θα πάνε στην εφορία να ζητήσουν κλειδάριθμο μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Taxisκαι να τυπώσουν τη βεβαίωση;

Δείτε ολόκληρη την επιστολή η οποία εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την υπηρεσία Συντάξεων για βελτίωση των παρεχομένων στον πολίτη διαδικασιών, μείωσης της γραφειοκρατίας, επιτάχυνσης των εργασιών που εκτελεί με τη συνδρομή της τεχνολογίας, σας ενημερώνουμε ότι από 01/01/2014 θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε αναφορικά με τη σύνταξη που σας καταβάλλεται εκ μέρους του δημοσίου (ακαθάριστα ποσά, κρατήσεις, πληρωτέο ποσό) από τη διαδικτυακή πύλη των συντάξεων. Η παροχή της υπηρεσίας αυτής με ηλεκτρονικό τρόπο στους συνταξιούχους του δημοσίου θα δώσει στον χρήστη συνταξιούχο τη δυνατότητα να ζητά και να λαμβάνει ενημέρωση αναφορικά με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και τις σχετικές κρατήσεις – μειώσεις ανά μήνα. Για να λάβετε αυτή την ενημέρωση εισέρχεστε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr επιλέγετε το πεδίο «μισθοί συντάξεις» επιλέγετε το πεδίο «συντάξεις», επιλέγετε το πεδίο προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχου, πληκτρολογείτε τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης (κωδικός πρόσβασης στο taxisnet), επιλέγετε το πεδίο ενημερωτικό σημείωμα και τέλος τον μήνα και το έτος για το οποίο ενδιαφέρεστε να λάβετε γνώση.

Το ενημερωτικό σημείωμα που από 01/01/2014 θα εκδίδεται με τον τρόπο που περιγράφεται, αντικαθιστά πλήρως το ενημερωτικό σημείωμα που μέχρι τώρα απόστέλλεται κάθε τρίμηνο στην ταχυδρομική σας διεύθυνση και μπορεί να αξιοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση. Το ενημερωτικό σημείωμα του πρώτου τριμήνου 2014 είναι το τελευταίο που θα αποσταλεί στην ταχυδρομική σας διεύθυνση. Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον ιούνιο του 2014, θα είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις η έκδοση του τρίμηνου ενημερωτικού σημειώματος από το τμήμα εξυπηρέτησης του κοινού της γενικής διεύθυνσης συντάξεων (Κάνιγγος 29 ισόγειο).

Από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, η έκδοση ενημερωτικού σημειώματος για την καταβαλλόμενη σύνταξη, θα γίνεται αποκλειστικά μέσα διαδικτυακής πύλης.

Τέλος, στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, η βεβαίωση καταβληθείσας σύνταξης για χρήση στην οικεία οικονομική εφορία κατά την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος, θα εκδοθεί για το 2014 (οικονομική χρήση 2013) ομοίως αποκλειστικά μέσω διαδικτυακής πύλης, ακολουθώντας αντίστοιχη διαδρομή. Εισέρχεστε στον ιστότοπο της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επιλέγετε το πεδίο μισθοί συντάξεις επιλέγετε το πεδίο συντάξεις, επιλέγετε το πεδίο προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχου, πληροφορείτε τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης, επιλέγετε το πεδίο βεβαίωση καταβληθείσας σύνταξης (έτος). Σημειώνεται ότι η παραπάνω δυνατότητα ενημέρωσης θα παρέχονται και για παρελθόντα έτη. Συγκεκριμένα, από το έτος 2007».

Θέσαμε το ζήτημα στο υπουργείο Οικονομικών. Θα υποχρεωθούν οι συνταξιούχοι να μεταβούν στην εφορία για κλειδάριθμο; Το έκαναν πέρυσι οι υπόχρεοι. Θα το κάνουν φέτος και οι σύζυγοί τους; Λάβαμε την απάντηση ότι το ζήτημα επανεξετάζεται προκειμένου να βρεθεί λύση χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ηλικιωμένοι. Εγείρεται και άλλο ερώτημα: Δεν υποτίθεται ότι από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων θα εμφανίζονταν προσυμπληρωμένες με τα ποσά; Πώς από αυτό περάσαμε στο …τρέξιμο στην εφορία;





ΠΗΓΗ: fpress.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *