Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Νόμιμη η μαριχουάνα στη Ν. Υόρκη

Νόμιμη η μαριχουάνα στη Ν. Υόρκη
Η Νέα Υόρκη θα γίνει η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ που θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την κάνναβη, νομιμοποιώντας τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο κυβερνήτης Μάριο Κουόμο.

Ο κυβερνήτης εξήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί σε 20 νοσοκομεία της Πολιτείας η οποία αριθμεί 19,5 εκατ. κατοίκους.

«Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, και 20 πολιτείες την έχουν επιτρέψει. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου 20 νοσοκομεία θα μπορούν να την συνταγογραφούν», δήλωσε ο Μάριο Κουόμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης που είχε αντιταχθεί επί σειρά ετών στην εφαρμογή του μέτρου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας, με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα, ομιλίας του στο Ολμπανι.

«Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της ιατρικής μαριχουάνας», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Κουόμο θα εκδώσει νομοθετικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου , καθώς η πρόταση έχει καταψηφισθεί τέσσερις φορές από το τοπικό κοινοβούλιο.

Μαζί με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, σε ποσότητες και πλαίσια λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά, επιτρέπεται σε 21 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον (Washington DC).

Πρωτοπόρος υπήρξε η Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1996. Εκεί η μαριχουάνα συνταγογραφείται ακόμη και για απλούς πόνους της μέσης.

Στη Μασαχουσέτη, όπου το μέτρο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2012, οι ασθενείς μπορούν να κατέχουν την αναγκαία για ιατρική χρήση 60 ημερών ποσότητα, στο πλαίσιο αγωγής για καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας...

Το Βερμόντ επιτρέπει στους ασθενείς «την κατοχή δύο μεγαλωμένων, επτά μικρών φυτών και 56,6 γραμμαρίων κάνναβης».Το Ορεγκον επιτρέπει την κατοχή 680 γραμμαρίων για άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιντιτούτου Gallup τον Οκτώβριο 2013, το 58% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ τη νομιμοποίησης της μαριχουάνας και 14 πολιτείες αποποινικοποίησαν τα τελευταία χρόνια την κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης.

Το Κολοράντο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης.Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ψήφισε αντίστοιχο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη.Οι αρχές των δύο αυτών πολιτειών αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια, την διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο η πώληση, όσο και η κατοχή παραμένουν απαγορευμένες. Ομως τον Οκτώβριο 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε εγκύκλιο στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ζητώντας τους να μην προβαίνουν στη δίωξη ατόμων που προμηθεύουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η πολιτική συγκυρία ευνόησε την χαλάρωση της νομοθεσίας για τη μαριχούανα στη Νέα Υόρκη.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Μάριο Κουόμο έρχεται σε μία ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπιλ ντε Μπλάζιο ως δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θεωρείται πιο αριστερός από τον Κουόμο.

Οι εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθούν στο τέλος του έτους.

Ετσι, ο Μάριο Κουόμο, εκτός από την ανακοίνωση του μέτρου για την θεραπευτική μαριχουάνα, αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή του ομιλία στις οικονομικές επιτυχίες της πολιτείας του, στην ανάγκη μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος...

Ο Μάριο Κουόμο θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, μαζί με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσι , τον μετριοπαθή ρεπουμπλικανό Κρίς Κρίστι.

Το Νιού Τζέρσι επιτρέπει τη μαριχουάνα για θεραπευτική χρήση εδώ και τρία χρόνια για σειρά ασθενειών. Ο νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα για να έχει εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις παιδικών ασθενειών.

πηγή: tanea.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *