Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχει περίπτωση κατάργησης του Δασαρχείου Αριδαίας;

«Εγώ δεν ανησυχώ για τη μοίρα του Δασαρχείου μας γιατί είναι το δεύτερο πανελλαδικά σε παραγωγή» τονίζει ο Δασάρχης Αριδαίας, Νικόλαος Μέντης



Σύμφωνα με Έκθεση που δημοσιεύτηκε από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και το οποίο διεξήχθη στα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών, στο σύνολο της χώρας, ήτοι 103 δασικές Υπηρεσίες (εφεξής Δασαρχεία, δεδομένου ότι οι ως άνω Διευθύνσεις, οι οποίες λειτουργούν σε 23 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ασκούν και τις αρμοδιότητες Δασαρχείου) με εντολή επιθεώρησης – έρευνας την οργάνωση και λειτουργία τους, υπήρξε η φημολογία ότι το Δασαρχείο της Αριδαίας οδεύει προς την κατάργηση.

H ανάγκη διενέργειας της επιθεώρησης προέκυψε από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών πολιτών που υποβάλλονται στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. οι οποίοι αναφέρουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από τις δασικές Υπηρεσίες, που αφορούν κυρίως μεγάλες καθυστερήσεις για τη διεκπεραίωση υποθέσεων τους και παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών ως προς την επιτήρηση και προστασία των δασών και των εν γένει δασικών εκτάσεων.
Το Δασαρχείο της Αριδαίας έχει στην περιοχή ευθύνης της, μία έκταση 990.000 στρεμμάτων, με 40 υπαλλήλους και αυτό της Έδεσσας έκταση 1.518.500, με 34 υπαλλήλους ενώ στην ίδια πόλη υπάρχει και η Διεύθυνση Δασών της Περιφερειακής Ενότητας.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την παρούσα επιθεώρηση-έρευνα προκύπτουν μεταξύ άλλων τα στοιχεία: Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Δασών των Νομών και των Δασαρχείων, όπως αυτές ορίζονται στους Οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΠΔ του έτους 2010) παρουσιάζουν σημαντικές επικαλύψεις, 23 Δασαρχεία έκριναν ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των περιφερειακών δασικών Υπηρεσιών.
Η Έκθεση αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των διαπιστώσεων και συμπερασμάτων της παρούσας, συνάγεται ότι η αναδιάρθρωση των δομών των δασικών Υπηρεσιών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς και για εξοικονόμηση πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο διαβιβάζεται η παρούσα έκθεση, σε συνεργασία με το Υ.Π.Ε.Κ.Α./Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και το ΥΔΙΜΗΔ, να εξεταστεί η ενσωμάτωση των λειτουργιών των Δασαρχείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε μία κεντρική διοικητική μονάδα, τη Διεύθυνση Δασών, με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας.
Στη μονάδα αυτή θα υπάγονται ως εποπτευόμενες μονάδες τα Δασονομεία και τα Δασοφυλακεία, για τα οποία επίσης απαιτείται αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας υπόψη και το υπηρετούν δασικό προσωπικό, ειδικότητας ΤΕ Δασοπόνων και ΔΕ/ΥΕ Δασοφυλάκων. Οι κεντρικές ως άνω Υπηρεσίες θα λειτουργούν ανάλογα με τις σημερινές Διευθύνσεις Δασών χωρίς Δασαρχεία. Από τη συγχώνευση των 80 Δασαρχείων με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες υπάγονται, ήτοι από τη λειτουργία 53 δασικών Υπηρεσιών – Διευθύνσεων Δασών έναντι των 134 που λειτουργούν σήμερα και την αναδιάρθρωση των Δασονομείων και Δασοφυλακείων, προσδοκάται να ελαττωθεί η εσωτερική γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διοικητικές δομές και να προκύψει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, λόγω και της μείωσης των δαπανών από τη μίσθωση και την εν γένει λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Έπειτα λοιπόν από την έκθεση-πόρισμα των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία προτείνεται η συγχώνευση των 80 Δασαρχείων της χώρας μας με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες υπάγονται, επήλθε αναστάτωση στους κατοίκους της Αλμωπίας για ενδεχόμενο κλείσιμο του Δασαρχείου Αριδαίας, αφού εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί, αυτό προοιωνίζει τη λειτουργία μίας και μόνο Δασικής Υπηρεσίας ανά Νομό σε επίπεδο Διεύθυνσης, δηλαδή στην Έδεσσα.

Για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δασαρχείο Αριδαίας στην οποία μετείχαν ο Δασάρχης και εκπρόσωποι των υλοτόμων της περιοχής, για να ενημερωθούν σχετικά με την συνέχιση ή μη λειτουργίας του τοπικού Δασαρχείου.
Ο Δασάρχης Αριδαίας, Νικόλαος Μέντης μίλησε στη Χριστίνα Παπαδοπούλου και συνέστησε ψυχραιμία σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

«Το ΥΠΕΚΑ έχει ορίσει μια επιτροπή η οποία επεξεργάζεται όλες τις εισηγήσεις και τα θέματα των Δασικών Υπηρεσιών στη χώρα. Μία εξ αυτών των εισηγήσεων είναι και αυτή που λέει ότι τα δασαρχεία πρέπει να ενσωματωθούν στις Διευθύνσεις. Δεν ξέρουμε το πόρισμα, καθώς είναι σε εξέλιξη. Ο χρόνος περαίωσης της διαβούλευσης είναι μέχρι και της 31 Μαρτίου. Προτάσεις θα υποβληθούν και από τον δήμο Αλμωπίας και από τους υλοτόμους, οπότε ας μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα.
Απλώς υπάρχει μία πρόταση από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Ο νομός μας έχει δύο Δασαρχεία που τα εποπτεύει μία Διεύθυνση, δεν κάνει διαχείριση.
Το γεγονός είναι ότι η Δασική Υπηρεσία, όπως όλες οι Υπηρεσίες χρειαζόντουσαν έναν εκσυγχρονισμό.
Εγώ δεν ανησυχώ για τη μοίρα του Δασαρχείου μας γιατί είναι σημαντικό, είμαστε 40 υπάλληλοι και εξυπηρετούμε 1100 υλοτόμους και παράγει προϊόντα με αυτεπιστασία. Έχουμε έσοδα, οπότε θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί.
Επίσης, να μην αποκλείουμε την πρόταση για αναβάθμιση του, εφόσον υπάρχει, δηλαδή να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό-αν καταργηθεί η Διεύθυνση π.χ.- και να ενισχυθεί με μέσα παραγωγής και προστασίας. Είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν πρέπει να προτρέχουμε».

Ποια πιστεύετε είναι τα εν γένει προβλήματα στο Δασαρχείο Αριδαίας που ίσως έφερναν και την κατάργηση του;
«Το θέμα γενικά είναι ότι ενώ το Δασαρχείο μας παράγει, το δημόσιο δε θέλει πλέον να είναι ένας παραγωγικός τομέας, με προϊόντα, με έσοδα, έξοδα, κλπ. Αλλά να το κατευθύνουν προς την παροχή υπηρεσιών. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα πέντε Δασαρχεία που παράγουν στην Ελλάδα. Είμαστε το δεύτερο Δασαρχείο σε παραγωγή, οπότε ερχόμαστε σε αντίθεση με κάποιες κατευθύνσεις της πολιτείας. Όπως δεν γίνεται μείωση δαπανών και προστασία. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα καταργήσουμε την παραγωγή αν δε θέλουμε μεγάλες δαπάνες. Τα έσοδα από την άλλη, είναι πολύ μεγάλα, πηγαίνουν όμως στο Πράσινο Ταμείο που είναι για όλη τη χώρα και από κει αναδιανέμονται σε όλα τα Δασαρχεία και για άλλες χρήσεις. Πρέπει να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη από τα προϊόντα που παράγονται στο Δασαρχείο, αυτός θα ήταν ένας τρόπος εκσυγχρονισμού ενώ τώρα δεν έχουμε κάτι σταθερό».

Το ζήτημα είναι ότι εφόσον υπάρχει χρόνος, που περνάει όμως γρήγορα, τα αντνακλαστικά ολων των πολιτικών και λοιπών φορεών πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, ώστε να μη φύγει μάι ακόμη Υπηρεσία από το νομό.
 
 
 
 
πηγη:logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *