Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τεκμήρια για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το 2015 ζητά η ΚΑΠ

Έγγραφα όπως τιμολόγια, που θα αποδεικνύουν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια θα υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι θέλουν δικαίωμα ενίσχυσης από το 2015.


Τη σχετική ρήτρα θέτει ο νέος κανονισμός της ΚΑΠ και εναπόκειται στα κράτη μέλη πως θα την ενεργοποιήσουν. Πιο αναλυτικά, τιµολόγια παράδοσης, ένταξη σε αναπτυξιακά προγράµµατα και άλλα έγγραφα τεκµήρια θα µπορούν να αποδεικνύουν τη γεωργική δραστηριότητα όσων επαγγελµατιών αγροτών θέλουν να διεκδικήσουν δικαιώµατα ενίσχυσης από το 2015, αλλά δεν διέθεταν ούτε ένα δικαίωµα µέχρι τώρα.

Η Κοµισιόν και ο νέος κανονισµός για τις άµεσες ενισχύσεις δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-µέλη να ενεργοποιήσει σχετική ρήτρα, αλλά αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί πρώτα σε εθνικό επίπεδο.

Και οι απαντήσεις που δίνει σε δηλώσεις του µέχρι στιγµής, ο αρµόδιος γενικός γραµµατέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ηµήτρης Μελάς, δείχνουν ότι το θέµα «αιωρείται» ακόµα.

Εκατοντάδες τα ερωτήµατα

Τη στιγµή, µάλιστα, που οι ερωτήσεις ενδιαφερόµενων αγροτών και άλλων νέων ανθρώπων για το πώς θα εξασφαλίσουν τα νέα δικαιώµατα, ενώ µέχρι τώρα δεν λάµβαναν καµία άµεση ενίσχυση, είναι εκατοντάδες.

Πρόκειται για Νέους Αγρότες, που έχουν µπει σκτο πρόγραµµα, αλλά δεν έχουν λάβει κανένα δικαίωµα ενίσχυσης, για παραγωγούς προϊόντων που µέχρι τώρα δεν έπαιρναν επιδότηση, αλλά και για αγρότες και κτηνοτρόφους µε 1-2 δικαιώµατα των 400 ευρώ, που θέλουν να διεκδικήσουν µεγαλύτερη επιδότηση, αφού καλλιεργούν κάθε χρόνο πολύ περισσότερα στρέµµατα.

Η δυνατότητα

Σύµφωνα µε τον κ. Μελά, «δικαιούχος για Ενιαία Ενίσχυση θα είναι σίγουρα αυτός που εµφανίζεται ότι παίρνει επιδοτήσεις έστω και αξίας ενός τίτλου δικαιωµάτων το 2013.

Όσοι είχαν ενταχθεί σε προγράµµατα ή απλά είναι νέοι στο επάγγελµα και δεν είχαν λάβει δικαιώµατα, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-µέλους να ενεργοποιήσει µία ρήτρα η οποία λέει ότι όσοι αποδεδειγµένα – µε τιµολόγια πώλησης γεωργικών προϊόντων, έγγραφη τεκµηρίωση προγραµµάτων – διατηρούσαν γεωργική εκµετάλλευση τα τελευταία χρόνια και οπωσδήποτε το 2014, θα µπορούν να λάβουν ενίσχυση από το 2015».

Πώς θα µοιραστούν οι νέοι επιλέξιµοι βοσκότοποι

Με βασικό το κριτήριο της απόστασης του στάβλου από τον βοσκότοπο προτείνει ο κ. Μελάς να γίνει η κατανοµή των νέων επιλέξιµων εκτάσεων από το 2015. Εφόσον εκτιµάται ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις ανάγκες της για επιλέξιµες βοσκήσιµες εκτάσεις µε τον νέο ορισµό που δίνει ο κανονισµός της ΚΑΠ, µένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «µοιράσει» µε µίσθωση/παραχώρηση αυτές τις νέες εκτάσεις, που τις υπολογίζει σε 40 εκατ. στρµ. από τα 11 εκατ. στρµ. που είναι σήµερα.
 
 
πηγη:agronews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *