Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ομογενών που καταφεύγουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ομογενών που καταφεύγουν στην Ελλάδα από την ΟυκρανίαΣτην πατρίδα τους, την Ελλάδα, αναζητούν καταφύγιο, τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας.

Το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στις 14:50 της Τρίτης στο «Ελ. Βενιζέλος» μετέφερε δεκάδες από αυτούς που αναζήτησαν ασφάλεια μακριά από τη χώρα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν, στις αγκαλιές και τα σπίτια συγγενών τους, στην Ελλάδα.

Φόβος και ανασφάλεια. Αυτά είναι τα συναισθήματα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, που πλημμύριζαν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες και τους οδήγησαν στην απόφαση να την εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.

H Χριστίνα Λεγνίδη, μόλις αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο, ανέφερε πως πλέον στην Ουκρανία εξελίσσονται καταστάσεις τρομακτικές, που η ανθρωπότητα έχει να ζήσει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αποφάσισα να έρθω πίσω στην Ελλάδα, γιατί εκεί φοβάμαι. Έμενα στην Ουκρανία για πολλά χρόνια. Είχα ξεκινήσει τη ζωή μου. Όμως, τώρα όλα άλλαξαν. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας δεν σε αφήνει να βγεις έξω από το σπίτι σου».

«Εξτρεμιστές μαζεύουν χρήματα στο Κίεβο για να αγοράσουν όπλα... Δεν ξέρουμε που θα τα χρησιμοποιήσουν. Έχουν κολλήσει αφίσες στο δρόμο πολύ πριν την επέμβαση στην Κριμαία, που γράφουν «Μην μιλάτε τη γλώσσα» (σ.σ.: δηλαδή ρωσικά)! Και «οι Ρώσοι είναι εχθροί μας».

Αυτονομία δεν υπάρχει. Επιτίθενται σε Εβραίους και Ουκρανούς ρωσικής καταγωγής και αργά ή γρήγορα θα μπουν και οι Έλληνες στο στόχαστρο. Θα μπουν όλες οι μειονότητες.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου ένα περιστατικό που είδα να εκτυλίσσεται πριν από μερικά 24ωρα μπροστά μου. Οι εξτρεμιστές άρχισαν να χτυπούν ανελέητα έναν ζωγράφο του δρόμου μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου.

Τον ξυλοκοπούσαν για 5 ευρώ και κανείς από τους περαστικούς δεν σταμάτησε για να βοηθήσει. Όλοι φοβόμασταν» προσέθεσε η 26χρονη Χριστίνα.

Ο φόβος ήταν αυτός που παρακίνησε και την Τζούλια Μαλίκοβα να εγκαταλείψει την Ουκρανία, αφήνοντας πίσω της τον Ρώσο σύζυγό της. Με τον ενός έτους γιο της στην αγκαλιά της, η Τζούλια λέει:

«Ήρθαμε στην Ελλάδα και θα μείνουμε τουλάχιστον έναν μήνα, γιατί φοβόμαστε. Εγώ είμαι Ουκρανή και ο άντρας μου Ρώσος. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι έκρυθμη και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Τουλάχιστον στην Ελλάδα το παιδί μου είναι ασφαλές. Ωστόσο, αγωνιώ για τον άνδρα μου που έμεινε πίσω».








πηγή:defencenet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *