Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ευρωεκλογές σε θολό τοπίο - Νέα έρευνα στο φως της δημοσιότητας

Θολό τοπίο στη μάχη των ευρωεκλογών καταγράφει η έρευνα της Public Issue. Σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (41%) η «αδιευκρίνιστη ψήφος». Ισοδυναμία Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.



Δείτε το δεύτερο μέρος της Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue.

Στην έρευνα καταγράφονται η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, αλλά και τα πρώτα ευρήματα για τους ψηφοφόρους που επιλέγουν το Ποτάμι, περίπου δύο μήνες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στο χαμηλό του 15,5%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%, Λοιπά 4%. Στο ποσοστό της «αδιευκρίνιστης» αθροίζονται το 19,5% των αναποφάσιστων, το 12,5% που δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 3,5% που επιλέγει «Λευκό/άκυρο» και το 5,5% που επιλέγει «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

 
 
Στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό προβάδισμα με 52% έναντι 33% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 15% επιλέγει την απάντηση «Κανένας/χωρίς γνώμη». Το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με μικρή διαφορά» και το 13% «με μεγάλη διαφορά», ενώ, αντιστοίχως, το 30% απαντά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. με «μικρή διαφορά» και το 4% «με μεγάλη διαφορά». Το 15% λέει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη.

Περίπου μοιρασμένες είναι οι γνώμες σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για τις ευρωεκλογές οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με το 54% να απαντά θετικά και το 46% αρνητικά. Στη διαχρονική διάσταση, πάντως, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων εμφανίζεται αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 46% του 2009, ενώ η αδιαφορία είναι μειωμένη αισθητά κατά εννέα μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο έτος (55%). Παρ” όλα αυτά, όμως, υψηλό παραμένει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται «σχεδόν καθόλου», αφού καλύπτει τον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους (25%).



Έξι στους δέκα ψηφοφόρους (63%) απαντούν ότι οι διπλές εκλογές του Μαΐου, έναν μήνα μετά το Πάσχα, θα αυξήσουν την αποχή, ενώ το 28% έχει την αντίθετη εκτίμηση. Το 9% δεν εκφέρει γνώμη.

* Διαβάστε τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας για την πολιτική προέλευση των ψηφοφόρων που επιλέγουν το Ποτάμι, στις σελίδες 6-7 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου.


efsyn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *