Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτιστικών συλλόγων στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Π.Ε. Πέλλας (pics)

Χθες, 8/3, στην αίθουσα συσκέψεων στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία, ενημερωτική συνάντηση με την παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη ως Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού και το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων της Πέλλας. Την ενημέρωση έκανε ο Λογιστής – Φοροτεχνικός κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Θεοδωρίδη.



Στο πρώτο μέρος της συνάντησης συζητήθηκε η οργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Καθώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση για την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησης των επίσημων εκδηλώσεων αποφασίστηκε, οι λεπτομέρειες του προγράμματος να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.



Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης το θέμα ήταν η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς επίσης η φορολόγηση των ίδιων των συλλόγων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν.



Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε, ότι η στήριξη του πολιτισμού είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, διότι δε νοείται τουρισμός, που αποτελεί τη βασική αναπτυξιακή επιλογή της χώρας, χωρίς τον Πολιτισμό. Επίσης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν μικρές οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό και στην αγάπη των ανθρώπων, δαπανώντας χρήματα που προέρχονται από μικρές δωρεές και συνήθως από το υστέρημα των πολιτών. Ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις της Π.Κ.Μ. η κατάρτιση ενός συνολικού «πακέτου» πολιτιστικών δράσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της προσεχούς Αναπτυξιακής Προγραμματικής Περιόδου.



Από την πλευρά της η κα. Ζωγράφου – Τσαντάκη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο του επόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) που θα αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια.



Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Αποστολόπουλο αναφορικά με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις των συλλόγων, αφού απαιτείται τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά την ύπαρξη και δράση των συλλόγων.



Ευκαιρίας δοθείσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε για τις πολιτιστικές δράσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στην Π.Ε. Πέλλας με χρηματοδότηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER και το συντονισμό της Αναπτυξιακής Πέλλας. Ο κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου, Διευθυντής της ΑΝ.ΠΕ. που παραβρέθηκε στη συνάντηση έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε με χωρικά και πληθυσμιακά κριτήρια και αφορούσε τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Πέλλας.



Τέλος, συμφωνήθηκε η σύνταξη μιας επιστολής με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτιστικών συλλόγων για το μέλλον του Πολιτισμού μετά την εφαρμογή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων και η αποστολή της επιστολής προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κύριο αίτημα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης τεσσάρων τουλάχιστον εκδηλώσεων με απαλλαγή από τον Φ.Π.Α.



Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του αλλά και τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και έδωσε χρήσιμες κατευθύνσεις στους συλλόγους.







ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *