Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης της ακαρπίας στα φυλλοβόλα δένδρα ζητούν 15 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γιώργο Καρασμάνη

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους καλλιεργητές φυλλοβόλων δένδρων, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον παγετό του περσινού Μαρτίου και την επακολουθήσασα ακαρπία, ζητούν με ερώτησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Οι δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα η διάταξη, που ομόφωνα ψηφίστηκε προ διμήνου στη Βουλή, με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ακαρπία.

Επισημαίνουν ότι, οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν στα φυλλοβόλα δένδρα στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2013 επηρέασαν δυσμενώς το εισόδημα των παραγωγών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μονοκαλλιεργητές και οι οποίοι, ενώ παραμένουν απλήρωτοι χωρίς αποζημιώσεις, έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της τρέχουσας σοδειάς.

''Ζητάμε το αυτονόητο'', τόνισε σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Καρασμάνης. ''Δηλαδή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες τεκμηρίωσης των ζημιών, παράλληλα με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί χιλιάδες παραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το 80%, να στερούνται εδώ και ένα χρόνο αποζημίωσης και ταυτόχρονα να αναμένουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν ομαλά την εκπλήρωση των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών τους υποχρεώσεων'', πρόσθεσε. ''Η πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της, δείχνοντας τη συμπαράστασή της σε αυτούς που καθημερινά με το μόχθο τους στηρίζουν την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία της χώρας''.


Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Καρασμάνης, Πέλλας
Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Πιερίας
Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ηαμθίας
Στάθης Κωνσταντινίδης, Φλώρινας
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Πιερίας
Δημήτρης Χριστογιάννης, Πιερίας
Χρήστος Κέλλας, Λάρισσας
Ευθύμιος Καρανάσιος, Χαλκιδικής
Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ημαθίας
Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Πιερίας
Ιωάννης Πασχαλίδης, Καβάλας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Γεωργία Μπατσάρα, Ημαθίας
Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Καβάλας
Ιωαννίδης Ιωάννης, Α΄Θεσσαλονίκης



ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *