Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

400.000 ''λιγότερα'' δωρεάν εισιτήρια για διακοπές φέτος

Το υπουργείο Εργασίας «πανηγυρίζει» για την εκπόνηση του καινούργιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που απευθύνεται σε 120 χιλ. εργαζόμενους και ανέργους, με κόστος 10 εκατ. ευρώ, αλλά αποφεύγει να κάνει συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν, γιατί θα αποβούν εις βάρος του.


Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία, το 2011, τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 570 χιλ άτομα και το κονδύλι που δαπανήθηκε έφτασε τα 82, 5 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δικαιούχοι, την τελευταία χρονιά λειτουργίας του ΟΕΕ πριν καταργηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012, ήταν σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από ότι σήμερα, ενώ το κονδύλι που μπορούσε να εκταμιευτεί τότε, εν μέσω κρίσης, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο από το σημερινό, που υποτίθεται ότι η κρίση ολοκληρώνεται και η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, μοιάζει με υποκριτικό σε μια περίοδο που η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 27%, που επίσημα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα, το υπουργείο Εργασίας να εκφράζει την ικανοποίησή του για ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος δικαιούχων. Συνεπώς, η τοποθέτηση του υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι «το κοινωνικό κράτος υπάρχει και ξαναχτίζεται σε υγιείς και στέρεες βάσεις», μάλλον καταρρίπτεται από τους ίδιους τους αριθμούς.

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού, καταλήγουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, συνεπώς η μείωσή τους, έχει δραστικές αρνητικές συνέπειες και στα έσοδα των εγχώριων ξενοδοχειακών μονάδων.

Έστω και έτσι, όμως, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ξεκινάει φέτος την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015, θα δίνει τη δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών σε μικρή μερίδα του πληθυσμού. Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέσω της επιταγής κοινωνικού τουρισμού, θα καλύπτεται το κόστος της διαμονής των δικαιούχων για διάστημα από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής, έχουν εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν συμπληρώσει, κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ασφάλιση στο ΙΚΑ, οι άνεργοι που έχουν λάβει στο ίδιο διάστημα τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δυο μηνών ή 50 ημερήσια επιδόματα καθώς και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ.

Εκτός από τους δικαιούχους ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι, τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων ή τα τέκνα τα οποία έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας, ηλικίας από πέντε έως 24 ετών, καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ακόμη, οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς και οι συνοδοί των δικαιούχων ή των ωφελουμένων όταν υπάρχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όσοι είχαν επιλεγεί, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος πέρυσι, ανεξάρτητα από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εκτός εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία. Η σχετική δημόσια πρόσκληση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ. Εκεί, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος και την επιλογή των δικαιούχων και των παρόχων των υπηρεσιών.



ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *