Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ελεύθερος έπειτα από πολύωρη ανάκριση ο Νικολά Σαρκοζί !

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί στα γραφεία της αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία κατά της διαφθοράς έχει γίνει η «σκιά» του τέως προέδρου και τα χθεσινά γεγονότα αποτελούν ευθεία απειλή στα σχέδιά του να επιστρέψει στο πολιτικό σκηνικό και να διεκδικήσει εκ νέου την θέση του στο Ελιζέ. 

Ο τέως πρόεδρος κατηγορείται για αθέμιτη «άσκηση επιρροής» και παραβίαση απορρήτου. Οι αρχές ερευνούν εάν ο Σαρκοζί επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος. 

Μάλιστα, υπό έρευνα είναι και το εάν ο Σαρκοζί ενημερώθηκε παράνομα ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνό του. Υπό κράτηση τέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας και ο συνήγορός του Τιερί Ερζόνγκ - θεωρείται ότι βοήθησε τον Σαρκοζί - καθώς και δύο δικαστικοί. 

Υπενθυμίζεται ότι ο συντηρητικός πρώην ηγέτης είχε κατηγορηθεί πως εκμεταλλεύθηκε την υπερήλικη και πάσχουσα από Αλτσχάιμερ και κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να εξασφαλίσει χρήματα για την εκστρατεία του 2007. Ο 60χρονος είχε αθωωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία τάραξε τα «νερά» στη Γαλλία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρκοζί θα δεχθεί από τους δικαστικούς ερωτήσεις και για τη φημολογούμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι.


Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί καταγγέλλουν «παρενόχληση»

Φαίνεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί ενδέχεται σε τελική ανάλυση να δημιουργήσουν προβλήματα στην θέλησή του να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με αναλυτές, τα τελευταία δύο χρόνια οι Γάλλοι πολίτες έχουν «συνηθίσει» να διαβάζουν στον Τύπο για τον τέως πρόεδρο και πλέον έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ηθική του. 

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Νικολά Σαρκοζί κατηγορούν τους δικαστές ότι επηρεάζονται πολιτικά από την Αριστερά. Μάλιστα, αναρωτιούνται πως κάθε φορά που ο Σαρκοζί κάνει μία κίνηση να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, προκύπτουν νέα στοιχεία στις έρευνες. Οι μεν απαντούν ότι η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της. Οι δε ότι πρόκειται για «παρενόχληση». 

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της Γαλλίας βρέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του, Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού, για υπεξαίρεση και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ποτέ δεν κρατήθηκε από την αστυνομία προκειμένου να ανακριθεί. 

Η Le Figaro έγραψε αργά χθες το βράδυ ότι ο Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη τα σχέδια του να αναλάβει τα ηνία της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, με απώτερο στόχο φυσικά τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», αναφέρουν άτομα του στενού κύκλου του 60χρονου πολιτικού.


πηγη: real.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *