Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Συνάντηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στους υδάτινους αποδέκτες της Πέλλας

Ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο κ. Δημήτριος Τσουφλίδης εκπροσωπώντας το Δήμο Πέλλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των περισσότερων Βιομηχανιών Μεταποίησης Οπωρολαχανικών της Πέλλας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Δημόκριτος Μανδάλης, ο Προϊστάμενοι των συναρμόδιων υπηρεσιών για θέματα περιβάλλοντος κκ. Στ. Λαμπάδα, Κ. Μητρίας και Χρήστος Μπιμπίτσος, το στέλεχος του Τμήματος Υδροοικονομίας κ. Στέφανος Αργυράκης, ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννης Τσίκος και συνεργάτες των φορέων.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έδωσε το «στίγμα» της συνάντησης, επισημαίνοντας την ανάγκη αποδοτικής συνεργασίας της Περιφέρειας, των Δήμων, της ΕΚΕ και των Βιομηχανιών για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου που οι υδάτινοι αποδέκτες της περιοχής δέχονται αυξημένα φορτία και περιορίζεται η ποσότητα των διαθέσιμων νερών λόγω άρδευσης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς ελέγχους οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν μέχρι το τέλος της μεταποιητικής περιόδου, τόσο στις εξόδους παροχέτευσης των επεξεργασμένων λυμάτων των βιομηχανιών, όσο και στους υδάτινους αποδέκτες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών νερών σε όλη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και από την αρχή της παραγωγικής περιόδου μέχρι το τέλος της. Τα στελέχη του Τμήματος Υδροοικονομίας μάλιστα παρουσίασαν και κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα καταγραφής και ελέγχου που υλοποιείται, με συστηματική μεθοδολογία μετρήσεων, για δεύτερη χρονιά φέτος. Όπως επισήμανε η Προϊσταμένη του Τμήματος, κ. Λαμπάδα «στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχουν δύο υδρολογικές λεκάνες με τα αντίστοιχα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια και μας ενδιαφέρει να τηρούμε την Ευρωπαϊκή και Εθνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία, παρακολουθώντας την υφιστάμενη κατάσταση και λαμβάνοντας άμεσα τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα». 



Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου εκ μέρους των βιομηχανιών στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες ενώ η εμπειρία και τεχνογνωσία των υπηρεσιών είναι πολύτιμη για τη βέλτιστη λειτουργία τους. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας και προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο. Μάλιστα από φέτος, σε βιομηχανία της περιοχής γίνεται επεξεργασία των στερεών αποβλήτων των βιομηχανιών μειώνοντας ακόμη περισσότερο την περιβαλλοντική επιβάρυνση», τόνισε. 



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους και το πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια διατήρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Τάφρου 66 και Λουδία είναι αναγκαία για την προστασία επενδύσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου, για τις οποίες ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη. 


Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν νέο ραντεβού μετά το τέλος της μεταποιητικής περιόδου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για τον απολογισμό και τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *