Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Των Δικαιωμάτων Του Παιδιού, ξαναγυρνάμε στο θρανίο να μάθουμε και οι μαμάδες κάποια βασικά.

Οι γονείς δεν τα ξέρουμε όλα και είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές έχετε βρεθεί στην δική μου θέση να μην γνωρίζετε τι να απαντήσετε στο παιδί σας. Εννοείται, ότι δεν χρειάζεται να τα ξέρετε όλα, αλλά νομίζω ότι οφείλουμε τότε να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Τα βιβλία, σημαντικούς συγγραφείς, το ίντερνετ, αξιόπιστες πηγές, ψυχολόγους, το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς.


Δεν θα πρέπει να πελαγώνουμε ή να νιώθουμε άσχημα που ίσως δεν έχουμε την απάντηση ή δεν πήγε το μυαλό μας. Πρέπει να συνεργαζόμαστε μέσα στην οικογένειά μας, αλλά και στο σχολείο ή όπου και σε όσες ομάδες το παιδί μας κοινωνικοποιείται ώστε να παίρνουμε ιδέες, αλλά και συμβουλές για να λύσουμε απορίες (όλων) μας.

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα δικαιωμάτα του παιδιού και έτσι λοιπόν, εδώ στο Ladylike, ζητήσαμε την βοήθεια από τις εκπαιδευτικούς Καραούλα Θεοδώρα και Μαρίτσα Αιμιλία του Κέντρου Προσχολικής Ηλικιάς - Νηπιαγωγείο Λίλιαν Λύκου. Τις ρωτήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους... Πώς πέρα από να τους πούμε είναι δικαίωμά σου να παίζεις, να επιλέγεις, να είσαι κουρασμένος και να μην θέλεις να βγεις ή να πας στην προγραμματισμένη σου δραστηριότητα, να θέλεις να μοιράζεσαι ή όχι, πώς μπορούμε αυτό να τους το κάνουμε κατανοητό σε ένα μυαλουδάκι που δεν μιλάει πάντα την ίδια γλώσσα με μας...

"Πώς να ξεκινήσει κανείς να γράφει για τα δικαιώματα ενός παιδιού; Οι λέξεις εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ισότητα, συμμετοχή, φροντίδα, σεβασμός, υγεία, επικοινωνία, άποψη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν αφορούν ένα μικρό παιδί. Πρέπει να "διδάξεις" έναν τοσοδούλη ανθρωπάκο, "να παλέψει" για τα δικαίωματά του. Δικαίωμα όμως σε τι;
Δικαίωμα στην ισότητα. Παίζοντας δύο παιδιά μαζί, μπορείς να τους δείξεις τρόπους ώστε να μοιραστούν τα παιχνίδια τους, να λύσουν τις διαφορές τους σεβόμενοι πάντα, τόσο τον εαυτό τους όσο και το φίλο τους.

Μπορείς να σεβαστείς το δικαίωμα ενός παιδιού, στο να έχει άποψη. Εάν η μικρή σας πριγκίπισσα θέλει ένα πρωί αντί για ένα ροζ κολάν να βάλει μία κίτρινη και μια πράσινη κάλτσα, μήπως έχει το δικαίωμα να το επιλέξει;





Και τι γίνεται εάν ο μικρός σας πρίγκιπας επιστρέψει μια μέρα από το σχολείο απαρηγόρητος, γιατί τον κορόιδεψαν οι φίλοι του, επειδή φοράει γυαλιά; Έχει δικαίωμα να νιώθει έτσι; Άραγε είναι δικαίωμα των "άλλων" να παραξενεύονται με την αλλαγή στην καθημερινότητά τους; Η ελευθερία της επιλογής και της διαφορετικότητας είναι από τα βασικά δικαιώματα που πρέπει να έχει ένα παιδί.

Το δικαίωμα της ψυχαγωγίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή τους.
Πόσο καλύτερος θα γίνει ένας άνθρωπος εάν στην παιδική του ηλικία έχει γεμίσει την καρδιά του από παιχνίδια και χαρά;

Όταν έχει μάθει μέσα από το παιχνίδι να σέβεται έννοιες, όπως η δικαιοσύνη, η συμμετοχή, η επικοινωνία; Άλλωστε και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πλάτωνα, η εκπαίδευση γίνεται πάντα ελκυστική μέσα από το παιχνίδι.

Πέρα από τις συναισθηματικές έννοιες, υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά δικαιώματα, που ελπίζουμε και ευχόμαστε σε κάθε οικογένεια να τηρούνται. Κάθε παιδί έχει ανάγκη από ένα σπίτι, από φροντίδα, από το να επιμελείται κάποιος ενήλικας για την υγεία του και για την εκπαίδευσή του και φυσικά να προστατεύεται από κάθε είδους κακοποίηση, καταπίεση, εκμετάλλευση και παραμέληση.

Άρα αγαπημένοι μας γονείς ας θυμόμαστε πάντα λόγια μικρών παιδιών, όπως τα παρακάτω (δανεισμένα από τον Ρούντολφ Ντράικωρς):
Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείτε. Θα προσέξω περισσότερο ένα μου μιλήσετε ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας.

Μη διστάσετε να είστε σταθεροί μαζί μου. Το προτιμώ γιατί με κάνετε να νιώθω περισσότερη ασφάλεια.

Μη με προστατεύετε πάντα από τις συνέπειες. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.
Μην ξεχνάτε πως μου αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω.

Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σας είναι δύσκολο να κρατήσετε το ίδιο βήμα με μένα, αλλά σας παρακαλώ προσπαθήστε.
Μην ξεχνάτε πως δεν θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολύ κατανόηση και αγάπη. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να σας το πω, έτσι δεν είναι;

Έχοντας λοιπόν αυτά και άλλα πολλά στο μυαλό μας μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τι παιδιά θέλουμε να μεγαλώνουμε; ΥΠΑΚΟΥΑ ή ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΑ;"

 
πηγη:ladylike.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *