Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Άτυπη παράταση για την αντικατάσταση των διπλωμάτων μοτοποδηλάτων

Άτυπη παράταση έξι μηνών στην προθεσμία για την αντικατάσταση των παλαιών διπλωμάτων μοτοποδηλάτων, η οποία λήγει στις 18 Ιανουαρίου, έδωσε ουσιαστικά το υπουργείο Υποδομών, καθώς με έγγραφό του προς την Τροχαία την καλεί για τους προσεχείς μήνες να προβαίνει μόνο σε συστάσεις στους οδηγούς και να μη βεβαιώνει πρόστιμα.

Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα από τις περίπου 700.000 άδειες που πρέπει να αλλάξουν έχουν αντικατασταθεί μόνο οι 70.000! Οι κάτοχοι των διπλωμάτων αυτών δεν προσήλθαν εγκαίρως για αντικατάσταση, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί περιθώριο δύο ετών.


Συστάσεις

Η προθεσμία για την αντικατάσταση, πάντως, εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο η Τροχαία είτε θα δέχεται το πρόχειρο σημείωμα που θα κατέχει ο οδηγός, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει τα χαρτιά του για αλλαγή ή θα προβαίνει σε συστάσεις σε όσους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι διπλωμάτων για δίκυκλα κάτω των 50 κυβικών που οδηγούν με άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες της Τροχαίας πρέπει έως τις 18 Ιανουαρίου να τις έχουν αντικαταστήσει. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο. Αυτό ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με Προεδρικό Διάταγμα.

Εκτός από τη συνήθεια να συρρέουν όλοι για την αλλαγή την τελευταία στιγμή, καθυστερήσεις στη διαδικασία έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι οι Περιφέρειες πρέπει να ζητούν τον φάκελο του κάθε διπλώματος από τη διεύθυνση Τροχαίας που είχε εκδοθεί. Εάν αυτό δεν υπάρχει, οι Περιφέρειες οφείλουν να λάβουν ειδική βεβαίωση από την Τροχαία ότι πράγματι είχε χορηγήσει το συγκεκριμένο δίπλωμα, δεδομένου ότι πολλά από τα συγκεκριμένα παλαιά διπλώματα ήταν χειρόγραφα και πρέπει να διασταυρωθεί η γνησιότητά τους.

Το υπουργείο επισημαίνει, πάντως, ότι αντικατάσταση του εντύπου της άδειας οδήγησης και η ενοποίησή τους σε ένα εάν υπάρχει και δεύτερο δίπλωμα μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου, μπορεί να γίνει και μετά τις 18-1-2015. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις εκτιμάται ότι δεν είναι πολλές, καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη κάνει την ενοποίηση των διπλωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση των διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί από την Τροχαία είναι υποχρεωτική, ενώ οι κάτοχοι των παραπάνω αδειών οδήγησης οφείλουν, εφόσον επιθυμούν να οδηγούν μοτοποδήλατο μετά τις 18-1-2015, να αντικαταστήσουν το έντυπο της άδειας οδήγησής τους, απευθυνόμενοι στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας τους ή σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, πληρώνοντας παράβολο ύψους 30 ευρώ.

Σε αντικατάσταση δεν χρειάζεται να προβούν οι κάτοχοι άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ), εφόσον κατέχουν άδεια οδήγησης των κατηγοριών Α1 ή Α2 ή Α.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *