Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Νέα πρόκληση Σόιμπλε: "Η Τρόικα δεν θα καταργηθεί. Θα παραμείνει στην Αθήνα!"

Γερμανικό «στοπ» στις συζητήσεις για την κατάργηση της Τρόικα μπήκε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, να υποστηρίζει πως η Τρόικα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για την επιτήρηση του προγράμματος και να απορρίπτει την κατάργησή της.

Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση στο θέμα της Τρόικα, καθώς ο ρόλος της δεν είναι μόνο η επιτήρηση του προγράμματος αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για πολιτικές αποφάσεις. Η κυρία Κοτέ επεσήμανε ότι το πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η κυρία Κοτέ ανέφερε πως οι έλεγχοι της Τρόικα είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και πρόσθεσε πως «οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».

Σόιμπλε: «Δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα

Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Συγχαρητήρια Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε γνωστό πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του για συζητήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο ραντεβού, αλλά γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ των δύο επιτελείων ώστε να βρεθεί σύντομα χρόνος για συνάντηση των δύο υπουργών, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και την επόμενη εβδομάδα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τετ α τετ Μέρκελ-Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Από την άλλη, εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο, σημείωσε όμως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ραντεβού, αλλά το πιθανότερο είναι να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν αποκλείεται και μια διμερής συνάντηση.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να έρθει σε άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο στόχος της καγκελαρίου είναι να δείξει στον Τσίπρα πως είναι απομονωμένος στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ εξακολουθεί να βλέπει μικρό χώρο για ελιγμούς έτσι ώστε να παρέχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, ενώ είναι και αρκετά επιφυλακτική ως προς τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους κυνηγώντας πιο αποτελεσματικά τη διαφθορά και την αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος με πρόσφατη συνέντευξή της στην Hamburger Abendblatt σημείωσε: «Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, με την προϋπόθεση πως και αυτές οι χώρες θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και σε προσπάθειες αποταμίευσης». 
 
 
 

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *