Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μετά τον ''αέρα'' της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση στο κρισιμότερο Eurogroup

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης προκειμένου να συμμετάσχει στο κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Με τον αέρα της ψήφου εμπιστοσύνης και των 162 "ναι" ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μιας συμφωνίας γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Την κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup κατέδειξε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του χθες το βράδυ αργά ο πρωθυπουργός.

"Στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα. Θα είναι μαζί του δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Θα είναι μαζί του ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, δυόμισι εκατομμύρια φτωχοί, 300.000 νέοι που φύγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Θα είναι εκεί και θα μας τραβάνε από το μανίκι. Θα απαιτούνε να μην γυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά με το κεφάλι σκυμμένο", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι "δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής εδώ που βρισκόμαστε".

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 18.30 ώρα Ελλάδος και δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια οριστική συμφωνία. Ωστόσο, στόχος του Γιάννη Βαρουφάκη είναι όπως σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η κάλυψη του κενού με τους δανειστές με στόχο να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, στις 16 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου σημειώνεται ότι οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Βαρουφάκης είναι ρεαλιστικές και μπορούν να καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον υπάρχει διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι για μετωπική σύγκρουση.

Η "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής πλευράς είναι μία συμφωνία - γέφυρα μέχρι τον Ιούλιο, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πλήρες πλάνο της για την έξοδο της χώρας από την δίνη της οικονομικής κρίσης βάσει αναπτυξιακών πυλώνων.


Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Η συμφωνία γέφυρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την επίσημη κατάργηση της τρόικας, δέσμευση για μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 4% που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, υλοποίηση του 70% των δεσμεύσεων της χώρας αλλά με την αντικατάσταση των "τοξικών" μεταρρυθμίσεων του υπόλοιπου 30% με 10 νέες, τις οποίες θα συντάξει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων από το φθινόπωρο του 2015, αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι αιτιάσεις του κ. Βαρουφάκη αναμένεται να προσκρούσουν πάνω στην εξάμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου, το οποίο αντιτείνουν οι δανειστές με βασικότερο θιασώτη της πρότασης αυτής το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι "εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν".


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *