Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Προσωρινή ανακωχή στη ΝΔ, μέχρι τη συμφωνία - Στο τέλος όμως ο Σαμαράς θα αποφασίσει

Προσωρινή ανακωχή στη Νέα Δημοκρατία μέχρι τη συμφωνία, με τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρεί το προνόμιο να λάβει ο ίδιος την τελική απόφαση, έστω και μετά εσωκομματικού “μασάζ” και αφού λάβει υπόψη το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο.


Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου χθες, τα στελέχη που συμμετέχουν στην ηγετική ομάδα συμφώνησαν να... διαφωνήσουν για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Παρά την παραπομπή του θέματος στα “εκλεγμένα όργανα” πάντως, διάθεση λήψης αποφάσεων με ψηφοφορία δεν υπάρχει από την πλευρά της ηγεσίας.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις ο Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε ζήτημα σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ.Σαμαράς παρενέβη σχολιάζοντας: “Όσον αφορά στην παραφιλολογία τι θα κάνουμε, αν θα συγκληθούν τα όργανα, αν θα καλέσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει συνεδρίαση, αλλά το θέμα δεν είναι να στηθεί κάλπη. Θα μιλήσουν όμως όλοι”.

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ στο ερώτημα ποια είναι τα εκλεγμένα όργανα, που ανέφερε η επίσημη ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση, και πως ακριβώς θα ληφθούν οι αποφάσεις, έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα και η πολιτική επιτροπή, όχι όμως κατ ανάγκην για να υπάρξει ψηφοφορία.

Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου πάντως ήταν εμφανής η διάθεση όλων να ρίξουν τους τόνους, σε ένα ζήτημα που κινδυνεύει να αναδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Ν.Δ παρά για την κυβέρνηση. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι διαφορετικές απόψεις δεν παραμένουν. Η επωδός όλης της συνεδρίασης ήταν πάντως “να δούμε πρώτα τη συμφωνία”, ώστε να θαφτούν προσώρας τουλάχιστον τα τσεκούρια του πολέμου, προς ικανοποίηση του κ.Σαμαρά.

Εξετάστηκαν επίσης όλα τα πιθανά σενάρια: Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία, αλλά και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει, η πιθανότητα να προβεί η Κομισιόν σε μία πρόταση “ take it or leave it”, ενώ συζητήθηκε και το ερώτημα εάν μία συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ηγεσία της Ν.Δ δε θεωρεί άλλωστε καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά ακόμη και εάν τελικά υπάρξει, στο περιβάλλον του κ.Σαμαρά εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα χάσει διψήφιο αριθμό βουλευτών στην ψηφοφορία, ενώ ακόμη και η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν έλθει η ώρα των εφαρμοστικών νόμων.

Τι είπαν τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου

Στήριξη μίας συμφωνίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ “όπως επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της παράταξης”, με τη Ν.Δ να καταθέτει ταυτόχρονα ισοδύναμα μέτρα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αποφευχθούν φόροι με ταξικά κριτήρια που θα πλήξουν το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, πρότεινε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ν.Δ πρέπει να ζητήσει θεσμική ενημέρωση μέσω σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (πρόταση με την οποία συμφώνησαν Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννη και Βαρβιτσιώτης) και να προβεί σε κινήσεις αποτροπής πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που θα αυξήσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και επανέλαβε την άποψη που και δημοσίως έχει εκφράσει υπέρ στήριξης μίας συμφωνίας. Ναι στο ευρώ, όχι στη χρεοκοπία, άρα ναι στη συμφωνία, με σκληρή κριτική για τα φορολογικά μέτρα που θα υπάρξουν, ήταν η γνώμη που εξέφρασε, τονίζοντας ότι το ναι στο ευρώ όμως δεν το περιγράφει τίποτε άλλο από μία συμφωνία, που σαφώς είναι χειρότερη από ό,τι θα μπορούσε να είναι , με ευθύνη της κυβέρνησης.

Σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και θετική στάση απέναντι σε μία συμφωνία προέκρινε και η ´Ολγα Κεφαλογιάννη. Προς τη λογική της καταψήφισης, λόγω των φορολογικών μέτρων που θα περιλαμβάνει πιθανώς μία συμφωνία, έδειξε αντίθετα να κινείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Από τους εισηγητές της σκληρής στάσης απέναντι σε όποια συμφωνία, οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν συγκρατημένοι χθες, με το επιχείρημα “να περιμένουμε να δούμε τη συμφωνία”.

Ο κ.Βορίδης εμμέσως πάντως φέρεται να περιέγραψε μία στάση που συγκλίνει στο “όχι”. Ο κ.Γεωργιάδης θέλησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός χθες από ό,τι σε προηγούμενες (και δημόσιες) τοποθετήσεις του, ενώ συμφώνησε με το γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε πως έχει σημασία αν θα ζητήσει η κυβέρνηση τη βοήθεια της Ν.Δ ή εάν θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με την αλαζονεία που επέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης χαρακτήρισε πατριωτικό συμφέρον να κλείσει συμφωνία και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τόνισε όμως επίσης ότι η Ν.Δ οφείλει να πιέσει προς μία αναπτυξιακή κατεύθυνση αντί φορομπηχτικής πολιτικής και κατέληξε “να δούμε πρώτα τη συμφωνία”.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *