Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αναδρομές: Οι ήρωες της Αψάλου στο έπος του 1940-‘41 [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Για να μαθαίνουν και οι παλιοί και οι νεότεροι!


28 Οκτωβρίου 1940

Κάθε τοπική κοινωνία έχει την μικροϊστορία της η οποία δημιουργείται από τα μέλη της κατά την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Έτσι και η κοινωνία της Αψάλου έχει γράψει τη δική της τοπική Ιστορία. Ένα μέρος της είναι και η προσφορά των συγχωριανών μας στο έπος του 1940-‘41 η οποία σφραγίστηκε με τη ζωή ορισμένων Αψαλιωτών. Μέσα από φωτογραφίες, αρχεία του ΓΕΣ, ένα γράμμα- ντοκουμέντο ενός ήρωα του χωριού μας που έπεσε κατά το Αλβανικό Έπος , ποιήματα εκείνης της περιόδου και άλλα στοιχεία, καταγράφεται η προσφορά των Αψαλιωτών στον αγώνα αυτό. Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του χωριού μας! 

ΤΣΙΝΑΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ (Υλικό από το προσωπικό μου αρχείο)


Σερδαρίδης Αναστάσιος
Λοχίας
Σκοτώθηκε στα βουνά της Αλβανίας


Αντίγραφο της εφημερίδας "Καθημερινή" του 1995, στην οποία καταγράφονται οι 7.948 νεκροί που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.Σε αυτό το αντίγροφο έχω σημειώσει το όνομα του Σερδαρίδη Αναστασίου. Καταγράφονται το ονοματεπώνυμο του νεκρού, όνομα πατέρα, ο βαθμός του και το σώμα που υπηρετούσε, η πλήρης ημερομηνία θανάτου του και η τοποθεσία στην οποία έπεσε ο ήρωας! 

Ιωσηφίδης Χρήστος
Δεκανέας.
Έπεσε για την πατρίδα στον πόλεμο του’40
 


Επιστολή που έστειλε ο Ιωσηφίδης Χρήστος, δυο μήνες περίπου πριν σκοτωθεί, στους δικούς του , στο χωριό μας. Την επιστολή αυτή ο Ιωσηφίδης την έγραψε στην Κορυτσά, στις 27-11 1940 

Στο τέλος τηςεπιστολήςτου ο στρατιώτης κλείνει με κάποιουςστίχους που έγραψε ο ίδιος. Ποσπαθήστε νατους διαβάσετε γιαναδείτε το θάρρος των στρατιωτών μας εκείνης της περιόδου και τα υπέροχα συναισθήματα που έτρεφαν γιατην πατρίδα! Τότε που οι άνθρωποι πολεμούσαν για την πατρίδα από αγάπη! 

Καρακασίδης Ανέστης
Στρατιώτης.
Σκοτώθηκε για την πατρίδα το 1940
 


Κυριακίδης Αλέξανδρος
Λοχαγός Πυροβολικού.
Έπεσε ηρωικά, υπερασπιζόμενος τα οχυρά του «ΡΟΥΠΕΛ», την άνοιξη του ’41 κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.


Αντίγραφο σελίδας από το βιβλίου " Το Ρούπελ- 60 Χρόνια μετά" του Ηλία Κοτρίδη που εκδόθηκε στις Σέρρες το 2003. Διαβάστε τα σχόλια του συγγραφέα για τον Κυριακίδη! Ο Κυριακίδης γεννήθηκε στο ΧατζήΟσμαντης Νικομήδειας. Ο πατέρας του ήταν ο γνωστός δάσκαλος Κυριακίδης που υπηρέτησε στη Σωτήρα , παρέδιδε δωρεάν μαθήματα την περίοδο του ΄40 στα παιδιά του χωριού και σε γυναίκες, και μάθαινε εμβολιασμό δέντρων στους άντρες του χωριού μας.

Ο Καραϊσαρίδης Πλούταρχος, τραυματίας του 1940 , σε αναμνηστική φωτογραφία κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο νοσοσκομείο των Αθηνών

Δύο τραυματίες πολέμου σε αναμνηστική φωτογραφία. Ο Λαζαρίδης Γιάννης αριστερά με το κομμέμο χέρι και ο Καραϊσαρίδης Πλούταρχος δεξιά με το κομμένο πόδι ! Η φωτογραφία είναι μπροστά από το σπίτι του Νικαλάου Πάλλη.  





Παρέλαση αγωνιστών και τραυματιών πολέμου του '40 σε επέτειο εθνικής εορτής. Αριστερά διακρίνεται Αταλασίδης Παναγιώτης, στο κέντρο ο Καραϊσαρίδης Πλούταρχος με το τύμπανο και δεξιά ο Μουρατίδης (Σαμαράς) με την κορνέτα.
Η φωτογραφία αυτή πρέπει να είναι στην κάτω γειτονιά, μάλλον μπροστά από την παλιά ταβέρνα του Νίκου του Τσαβδαρίδη, απέναντί από το μίνι μάρκετ του Αδαμίδη
 


Το ποίημα αυτό, όπως διαβάζετε φίλοι, είναι γραμμένο στην ποντιακή γλώσσα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΦΩΣ" της Θεσ/νίκης στις 22 Δεκεμβρίου του 1940.
Ο συγκεκριμένος δάσκαλος του χωριού μας ήρθε από την πατρίδα, είχε απολυτήριο της Πατριαρχικής Μουσικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης, από τη οποία απεφοίτησε το 1914 και έγραψε πολλά ποιήματα. Μεταξύ αυτών και τα τρία που αναρτώ σήμερα και είναιι αφιερωμένα στους ήρωεςτου 1940-'41 του χωριού μας που πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.



 


 




 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *