Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σείεται η Ιταλία - Δύο πολύ ισχυροί σεισμοί «ξύπνησαν» εφιαλτικές μνήμες

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21.18 (τοπική ώρα) στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 19.11 στο ίδιο ρήγμα.

Tο επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε, 71 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της πόλης Περούτζια, κοντά δηλαδή στο επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στην κωμόπολη Φαμπριάνο, στην περιφέρεια Μάρκε, κατά την πρώτη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο από το οποίο έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.

Ένας κάτοικος, επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά στο χωριό Βίσο, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εξαιτίας κατολίσθησης.



Κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε, κατέρρευσε μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος ιστορικής εκκλησίας, μέσα στην οποία δεν υπήρχαν, ευτυχώς, πιστοί.

Την ίδια ώρα, η οδός Σαλάρια που οδηγεί στο χωριό Βίσσο και τις πληγείσες περιοχές έχει κλείσει, ενώ υλικές ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Ουσίτα, πάντα στην περιφέρεια Μάρκε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι όλος ο κόσμος είχε βγει στο δρόμο εξαιτίας του πρώτου σεισμού, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Αύριο τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, με απόφαση του δημάρχου, θα παραμείνουν κλειστά.



Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Νωρίτερα, σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 66 χλμ. από την Περούτζια και έγινε αισθητός τόσο στη Ρώμη, όσο και σε αρκετές περιοχές στο κεντρικό τμήμα της χώρας



Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε μάλιστα γνωστό ότι η πρώτη δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ενημερώνεται διαρκώς από τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο, ενώ ο δήμαρχος του Καστελσαντάντζελο, Μάουρο Φάλτσικο, σημείωσε: «Υπήρξε διακοπή ρεύματος. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Σίγουρα θα έχει υπάρξει κάποια κατάρρευση. Είναι πραγματικά δύσκολα», συμπληρώνοντας: «Έχουμε μείνει άφωνοι. Βρισκόμασταν στο δημαρχείο σε σύσκεψη όταν άρχισε η σεισμική δόνηση. Τώρα είμαστε 15 στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν έχουν υπάρξει ζημιές γιατί έχει διακοπεί το ρεύμα, είναι σκοτάδι και βρέχει».



«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Σαλάρια, προς το παρόν δε μπορώ να πω τίποτα άλλο, εκτιμούμε την κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας στις Μάρκε, Τσέζαρε Σπούρι.

Την ίδια ώρα, ο Σέρτζο Πιρότζι, δήμαρχος του Αματρίτσε το οποίο ακόμα μετρά τις πληγές του από το σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ του περασμένου Αυγούστου, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες ζημιές, αλλά σε κτήρια που έχουν ήδη πληγεί. Κινούμαστε στην περιοχή, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τραυματίες. Σίγουρα ξύπνησε ο φόβος. Είναι βαριά αυτή η νέα δόνηση».



Δεν συνδέουν τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία με τους σεισμούς στην Ελλάδα οι σεισμολόγοι


Ανήσυχοι εμφανίζονται για τις αποψινές σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου σεισμού του καλοκαιριού.

Ωστόσο, δεν συνδέουν αυτούς τους σεισμούς με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

 
 
www.newsbomb.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *