Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Να γιατί ξυπνάς πριν χτυπήσει το ρολόι

Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στον κόσμο. Έχεις βάλει το ξυπνητήρι να χτυπήσει νωρίς το πρωί αλλά ξυπνάς μερικά... δευτερόλεπτα πριν. Γιατί;

Αυτό οφείλεται σε μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τον κιρκαδικό ρυθμό.

Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι στην ουσία το ρολόι του οργανισμού που σε βοηθάει να έχεις ενέργεια το πρωί και να κοιμάσαι το βράδυ.

Αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ρουτίνα και συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε το σώμα σου να συνηθίσει στην ίδια ρουτίνα.

Ο κύκλος ύπνου ρυθμίζεται επίσης από ορισμένες πρωτεϊνες τα επίπεδα των οποίων αυξομειώνονται μέσα στην ημέρα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Παράλληλα, επηρεάζουν την ικανότητα προσοχής και την γνωστική ικανότητα.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ακολουθείς μια ρουτίνα στον ύπνο σου, τα επίπεδα πρωτεϊνης θα αρχίσουν να αυξάνονται περίπου μια ώρα πριν ξυπνήσεις με αποτέλεσμα να ξυπνάς πολλές φορές πριν καν χτυπήσει το ξυπνητήρι!
 
 
 
 
 
απο το newmoney.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *