Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο καταναλωτισμός και το κέρδος ως καταστροφή στην κοινωνία - της Μαρίνας Μπαχου

Ο καταναλωτισμός και το κέρδος ως καταστροφή στην κοινωνία και στην προσωπικότητα του ανθρώπου - της Μαρίνας Μπαχου για το ialmopia.gr

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας στη σημερινή εποχή βιώνει έντονα προβλήματα σε όλους τους τομείς (οικονομικός, πολιτικός, πνευματικός κτλ). Ολόκληρος ο κόσμος απειλείται από το κακό.Αδικίες,ανισότητες,δολοφονίες και γενικότερα εγκλήματα κυριαρχούν και φθείρουν τον άνθρωπο.Μίσος,σκληρότητα, απανθρωπιά και συμφέροντα συναντάμε σχεδόν σε κάθε πρόσωπο.Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη απουσιάζουν. Η παραβίαση των δικαιωμάτων,το οικολογικό πρόβλημα,ο πόλεμος,η δουλεία,ο ρατσισμός,ο καπιταλισμός,η χειραγώγηση και ο λαϊκισμός θεριεύουν.

Ο καταναλωτισμός αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια για αυτά τα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.Τα ΜΜΕ και ειδικότερα η διαφήμιση προβάλλουν το καταναλωτικό πρότυπο και το μεταφέρουν στον άνθρωπο.Ο ίδιος,εμφορούμενος από αυτό το πνεύμα,προσκολλά στις υλικές μόνο ανάγκες του και αδιαφορεί για οτιδήποτε ουσιαστικό.Σκοπός του αποτελεί η συγκέντρωση υλικών αγαθών,χρημάτων,κύρους,δόξας και η διασκέδαση.Η συμπεριφορά και η στάση του αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα,αφού δεν ενδιαφέρεται ούτε για το συνάνθρωπο ούτε για την κοινωνική ευημερία.

Έτσι μετατρέπεται σε ένα ανεύθυνο ον που διακατέχεται από τον ατομικισμό,την ιδιοτέλεια και την απληστία.Μάλιστα,ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο καταναλωτισμός δεν συμβάλλει στην εύρεση της αληθινής ευτυχίας,ακριβώς γιατί τα χρήματα δεν τη φέρνουν και το άτομο μένει συνεχώς ανικανοποίητο με ένα μεγάλο κενό στην ψυχή του.Χάνει το νόημα των πνευματικών αναζητήσεων,ώστε να βελτιώνεται.Είναι απαραίτητο να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον του σε πνευματικές ασχολίες που θα του καλλιεργήσουν το πνεύμα,την κριτική σκέψη και θα τον ανυψώσουν σαν άτομο.Με την καλλιεργημένη και πολύπλευρη προσωπικότητά του θα είναι σε θέση να αντιληφθεί την επικινδυνότητα του καταναλωτισμού και να τον αποφύγει προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο.

Το κέρδος,ο πλούτος,η δύναμη,η δόξα και η τιμή λοιπόν έχουν 'εγκατασταθεί' στην ψυχή του ατόμου ως απώτερος στόχος και βαθιά επιθυμία με απόσταγμα την απληστία και γενικότερα την καταστροφή του πνευματικού κόσμου του ανθρώπου.

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΧΟΥ 

ialmopia.gr

2 comments:

  1. Μπράβο στο κορίτσι. Είναι μια όαση στην έρημο της απαράδεκτης σημερινής υλιστικής κοινωνίας που ζούμε, χωρίς πνευματική ανύψωση, απαραίτητη για να λεγόμαστε άνθρωποι. Και αυτό είναι παρήγορο γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν νέοι που σκέφτονται την κατρακύλα της κοινωνίας μας! Ίσως αυτοί οι λίγοι αλλά με πολύ ψυχικό σθένος να την φτιάξουν. Τ.Ο.[Δωροθιώτης]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Maς δουλεύεις; Γράψαμε σχόλιο καλό για το δημοσίευμα και το έσβησες γιατί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *