Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019

Κάννες 2019: Τα βραβεία

Σε ένα φεστιβάλ από το οποίο δεν έλειψαν τα μεγάλα ονόματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη πάρει (κάποιοι μάλιστα περισσότερες από μία φορές) τον Χρυσό Φοίνικα, όπως οι αδελφοί Νταρντέν, ο Κεν Λόουτς ή ο Τέρενς Μάλικ και κάποια θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη (σόρι Πέδρο), τα βραβεία δεν ήταν ακριβώς όπως θα τα περίμενε κανείς κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό.


Κάπως έτσι κι ενώ τα προγνωστικά ήθελαν το «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά να παίζει δυνατά ακόμη και για τον Χρυσό Φοίνικα καθώς εκτός από πολύ καλή ταινία «τίκαρε» και μια σειρά από «κουτάκια» που τα φεστιβάλ των ημερών μας φροντίζουν να μην αγνοούν, ήταν τελικά το «Atlantique» της Ματί Ντιόπ που πλασαρίστηκε ψηλά, παίρνοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Μπονγκ Τζουν-χο

Οσο για τον Χρυσό Φοίνικα, το «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο ήταν αναμφίβολα μια πολύ σωστή επιλογή κι ας το ομολογήσουμε όσο έπρεπε τολμηρή αφού είναι εκτός των άλλων μια ταινία που δεν φοβάται να συνδυάσει τη βία και την κωμωδία με μια βαθιά πολιτική άποψη.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας πήρε το Βραβειο Ερμηνείας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδοβάρ και η Σελίν Σιαμά το Βραβείο Σεναρίου, ενώ οι αδελφοί Νταρντέν δεν έμειναν παραπονεμένοι αφού ο «Νεαρός Αχμέντ» τους τους χάρισε το Βραβειο Σκηνοθεσίας.

«Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους, η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που το κατορθώνει, σε μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό σινεμά και τον νέο δημιουργό.

Βασίλης Κεκάτος
Χρυσος Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χοΜεγάλο Βραβείο: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

_ Λατζ Λι, Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες_

Βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου και Ζουλιάνο ΝτορνέλεςΚαλύτερη Ηθοποιός: Εμιλι Μπίτσαμ για το «Little Joe» της Τζέσικα ΧάουσνερΚαλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο ΑλμοδόβαρΒραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το ο «Νεαρός Αχμεντ»Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν ΣιαμάΕιδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία ΣουλεϊμάνCamera d’Or: Nuestras Madres του Σεζάρ ΝτίαζΧρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη ΚεκάτουΕιδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

 
 
απο το flix.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *