Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Ο Μοράλες έφυγε από τη χώρα - Βρήκε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό

Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε την Κυριακή από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναχωρεί από τη χώρα για το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός μέσω Twitter, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση.

«Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Ο Μοράλες μετέβη στο Μεξικό με το μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος. «Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια τη μεξικανική σημαία.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα από τον Μοράλες να του χορηγήσει άσυλο: «Μας ζήτησε προφορικά (...) να του χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ του Μεξικού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα έδινε άσυλο στον πρώην πρόεδρο εάν το ζητούσε την Κυριακή.

«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν» για την ανατροπή του.

Πέραν του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου». 


Πηγή: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *