Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ν. Μπελαβίλας: «Ο … αδιάβαστος κ. Χρυσοχοΐδης δεν ξέρει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μία υπόθεση πέντε αιώνων»


Για μία ακόμη φορά η Σύγκλητος του Εθνικού Πολυτεχνείου Πολυτεχνείου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως πάντα στην Ιστορία της, παρότι άλλοι πανεπιστημιακοί «προσκύνησαν» υποταγμένοι στην εξουσία και το χυδαίο κλίμα των καναλιών, είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Ο «αδιάβαστος» κ. Χρυσοχοΐδης δεν το ξέρει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ανήκει επί πέντε αιώνες στο εθιμικό Δίκαιο σε Ευρώπη και Αμερική, όπου μπαίνουν ένοπλες φρουρές οι Σύγκλητοι παραιτούνται, όπως τόνισε.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκανε χαρούμενο πολύ κόσμο με την ανακοίνωσή της, τόσο φοιτητές όσο και πανεπιστημιακούς δασκάλους, υπογράμμισε ο Ν. Μπελαβίλας, καθηγητής και ο ίδιος στο ΕΜΠ, αλλά «εάν περιμένετε να ακούσετε για αυτήν στις ειδήσεις των καθεστωτικών ΜΜΕ, δεν θα την ακούσετε», όπως υπογράμμισε.

«Η Σύγκλητος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχει κάνει στην Ιστορία της πάντα. Και αυτό είναι πάρα πολύ παρήγορο, μας δίνει μία αίσθηση περηφάνιας, γιατί ανήκουμε στο Πολυτεχνείο, στο πρώτο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, με εξαιρετική διεθνή αναγνώριση και υψηλότατες κατατάξεις». Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση, όπως τόνισε, «αυτό ακριβώς που όφειλε να δηλωθεί ξεκάθαρα».

Μάλιστα, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο… αδιάβαστος κ. Χρυσοχοΐδης «δεν ξέρει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μία υπόθεση πέντε αιώνων, ίσως και περισσότερο. Δεν υπήρχε ως νόμος, είναι εθιμικό Δίκαιο των πανεπιστημίων όλου του κόσμου, όπου τα ΜΑΤ δεν μπαίνουν, οι ένοπλες φρουρές δεν μπαίνουν. Αυτό συνέβαινε και πριν νομοθετηθεί … ακόμα και στη δικτατορία. Και όπου μπαίνουν, οι Σύγκλητοι παραιτούνται, θα το δείτε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ … όπου δεν υπάρχει κανένας νόμος να προστατεύει το άσυλο.

Από την άλλη, για την απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να αναστείλει την λειτουργία του ιδρύματος τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Μπελαβίλας είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν αναλογίες πάλι … τον καιρό της δικτατορίας σε στιγμές δύσκολες υπήρξαν πανεπιστημιακοί που «προσκύνησαν». Θυμάμαι τον Παπαδόπουλο να καθυβρίζει Συγκλήτους και οι Σύγκλητοι να κάθονται και να ακούν τον δικτάτορα … δεν αντέχουν, άνθρωποι είναι, προτιμούν να υποταχθούν στην εντολή της εξουσίας. Ή ακόμα χειρότερα, σε αυτό το χυδαίο κλίμα των καναλιών, τρομοκρατούνται από αυτό. Αλλά οι «πολυτεχνίτες» δεν το έκαναν αυτό. Προς τιμήν τους. Στάθηκαν όρθιοι και είπαν «το άσυλο είναι άσυλο, ιδεών, ελευθερίας του λόγου, δεν υπάρχει ιστορικά στο πανεπιστημιακό ίδρυμα η έννοια της παρουσίας αστυνομικής δύναμης με αυτή την μορφή, όπως χτες στην ΑΣΟΕΕ»

Διευκρίνισε επίσης ότι για κλοπές, ναρκωτικά, κτλ., ο παλιός νόμος έδινε ήδη κάθε ευχέρεια σύλληψης, αλλά «είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, την ώρα που έκαναν την επίθεση κατά των φοιτητών, πίσω στην Μαυροματαίων η πιάτσα της ηρωίνης λειτουργούσε κανονικότατα».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *