Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κάντε απολύσεις, όχι απεργίες



«Κόβει τον βήχα» και τη συνδικαλιστική δράση η τρόικα καθώς αναμένεται, στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, να θέσει θέμα αλλαγής του
θεσμικού πλαισίου που αφορά την προκήρυξη απεργιών από τα σωματεία όλων των βαθμίδων.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο αναθεωρημένο Μνημόνιο (ΜoU), οι δανειστές θα θέσουν μετ’ επιτάσεως θέμα αλλαγής του τρόπου κήρυξης των απεργιών, της δυνατότητας του εργοδότη να κλείνει την εταιρεία σε περίπτωση απεργίας (lock out), ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές άδειες.

Ωστόσο, δεν είναι το μόνο αντεργατικό αίτημα που έχουν οι δανειστές. Πολύ ψηλά στην ατζέντα τους είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, που σήμερα είναι 5% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί το ποσοστό, ωστόσο, μετά από… σκληρή διαπραγμάτευση του υπουργού, υπάρχει η περίπτωση να περιοριστεί στο 9% αντί στο 10%!

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται και το ζήτημα προστασίας από τις απολύσεις των εργαζομένων που καλύπτουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και επιδοτούνται ώστε να προσλάβουν ανέργους δεν μπορούν μετά τη λήξη της επιδότησης και για ένα χρονικό διάστημα (6-12 μήνες) να προβούν σε απολύσεις. Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν από συγκεκριμένους εργοδοτικούς φορείς, που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και επανέρχεται τώρα μέσω τρόικας, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι δανειστές μας λαμβάνουν «μπιλιετάκια» τα οποία εμφανίζουν ως… προαπαιτούμενα.

Επί της ουσίας κάποιοι εργοδότες ζητούν να μην αναλαμβάνουν καμία δέσμευση έναντι των φορολογούμενων που είναι οι πραγματικοί χρηματοδότες των προγραμμάτων επιδότησης εργασίας, τα οποία αντιμετωπίζουν ως δεξαμενή χαμηλά αμειβόμενου προσωπικού.


Προσωρινή απασχόληση


Δραματικές είναι εξάλλου οι αλλαγές που δρομολογούνται για την προσωρινή ή μερική απασχόληση και η «αναπροσαρμογή του πλαισίου» θα είναι επί τα χείρω για τους εργαζόμενους και κυρίως για εκείνους που απασχολούνται ως «δανειζόμενοι». Σε ό,τι αφορά τα «προγράμματα μαθητείας», η τρόικα διατυπώνει παράπονα για το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά, για τις επικουρικές συντάξεις στις οποίες θα πέσει «ψαλίδι» η τρόικα θα ζητήσει η αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της να ισχύσει από τα μέσα του 2014 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Τέλος, θα τεθεί το θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.



Πηγη: efsyn

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *