Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Φασισμός είναι η περιφρόνηση του ανθρώπου - Από τον Ντι Κάνιο στον Αγγελάκα.




Θα έχετε ακούσει για τον Ντι Κάνιο. Τον παλιό ποδοσφαιριστή τής Λάτσιο που έγινε διάσημος επειδή πανηγύρισε κάποτε ένα γκολ χαιρετώντας με
μουσολινικό τρόπο μέσα σε αποθέωση των επίσης φασιστών οπαδών της ομάδας του. Πριν από μερικούς μήνες κατέληξε προπονητής της αγγλικής Σάντερλαντ. Και προχθές απολύθηκε επειδή είπε στους ποδοσφαιριστές του… «έχετε σκουπίδια αντί για μυαλά»!

Ο φασισμός αρχίζει πάντα με τη σκέψη ενός ανόητου που πιστεύει, ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι. Και φυσικά δεν αφορά μόνο μια οποιαδήποτε στρατιωτική χούντα. Εκδηλώνεται, πάνω απ” όλα, στα απλά, καθημερινά πράγματα. Παντού όπου υπάρχει κάτι διαφορετικό που δεν μας αρέσει. Από μια βρισιά, από το σπρώξιμο ενός ανήμπορου ενοχλητικού, από έναν καβγά, από τον χλευασμό της αντίθετης άποψης σε μια συζήτηση… Περνάει μετά στην απλή καθημερινή καταπίεση κάποιου αδύναμου να αντιδράσει και εξελίσσεται σε ρατσισμό, σε ξενοφοβία, σε ομοφοβική συμπεριφορά, σε οργανωμένη πορνεία, σε εμπόριο ναρκωτικών, σε μαύρη ή παιδική εργασία, σε πολιτικές δολοφονίες, σε βασανιστήρια, σε τυφλές επιθέσεις με λίγα ή πολλά θύματα, σε στρατολόγηση 15χρονων και 16χρονων σε πολέμους, σε πολιτικό ή θρησκευτικό ή ποδοσφαιρικό φανατισμό και μίσος. Στόχος και θύμα, πάντα ο εκμηδενισμός της προσωπικότητας κάποιου αντίθετου.

Ο φασισμός δεν είναι, φυσικά, πάντα δεξιός. Δεν μιλάμε μόνο για τον σταλινισμό, που στο όνομα μιας αριστερής ιδεολογίας ξεπάστρεψε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με άλλοθι και τις ιδιαίτερες συνθήκες του αντιφασιστικού Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν από λίγες μέρες, στη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ένα κομμάτι του κοινού που πήγε να παρακολουθήσει άρχισε να φωνάζει… «φασίστες – κουφάλες, έρχονται κρεμάλες». Ακολούθησε σχεδόν ολόκληρο το ακροατήριο στο Θέατρο Βράχων. Ο Αγγελάκας πήρε το μικρόφωνο και είπε: «Ξέρετε ότι διαφωνώ με αυτό το σύνθημα. Η απάντηση στον φασισμό δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι η ψύχραιμη σκέψη. Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας».

Δεν ακούστηκε κιχ! Καμιά αντίδραση απ” όλους εκείνους που φώναζαν λίγα λεπτά νωρίτερα. Δείγμα πως κάτι κατάλαβαν…



πηγή: efsyn

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *