Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Κόψε, κόψε ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ.

Από την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 10μηνο 2013 προκύπτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τα Ευρωπαϊκά Στατιστικά Πρότυπα (σύμφωνα με τα οποία όλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία στην Eurostat), διαμορφώθηκε περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ.

Με όρους όμως Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής -αυτό που δηλαδή τηρεί ευλαβικά η τρόικα- θα πρέπει να εξαιρέσουμε την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (τα ANFAs και SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), οπότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 1,1 δισ. ή 0,6% του ΑΕΠ το δεκάμηνο του 2012.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει δίκιο να δηλώνει ικανοποιημένη πως «καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, εφέτος, 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Στατιστικά Πρότυπα, και 345 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», συμπληρώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για εκτιμήσεις συντηρητικές με τις οποίες συμφωνεί και η τρόικα.

Στο βωμό του πλεονάσματος

Με τη διαφορά πως το πρόγραμμα δεν περιορίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά θέτει στόχους για όλα τα μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού, ορισμένοι εκ των οποίων δεν επιτυγχάνονται θυσιαζόμενοι στο βωμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ετσι, υπάρχει απόκλιση 0,3 δισ. από το στόχο της επιστροφής φόρων και άλλων 1,6 δισ. περίπου από το στόχο για τις δαπάνες του ΠΔΕ στο δεκάμηνο φέτος. Εάν τηρούνταν κι αυτοί οι στόχοι του προγράμματος τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα θα εμφάνιζε έλλειμμα 0,8 δισ. αντί για πλεόνασμα 1,1 δισ.

Το ότι αυτό δεν συμβαίνει δεν είναι χωρίς τίμημα για την οικονομία, αφού με ένα δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 1,6 στερείται σε όρους ανάπτυξης 3,5 δισ. στο δεκάμηνο και 4,2 δισ. στο σύνολο του έτους.

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν για έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο περσινό έλλειμμα ήταν 12,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου υπερ-τετραπλάσιο.

Κατά τα άλλα, το έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά το εφετινό δεκάμηνο, μειώθηκε στο 1,6% του ΑΕΠ, από 6,3% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί ακόμη κι αν αφαιρεθούν τα έσοδα από τα SMPs.



Πηγή: enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *