Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ορκίστηκε στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση Λαϊκών - Φιλελευθέρων (Σαν σήμερα 18/11) - Παγκόσμια ημέρα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

1968οι Σοβιετικοί περισυνέλεξαν το "Ζοντ 6", ένα από τα πρώτα διαστημόπλοια που επέστρεψαν στη Γη αφού περιστράφηκαν γύρω από τη Σελήνη. Η αποστολή του "Ζοντ 6" θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό μιας επανδρωμένης πτήσης, όμως το σκάφος επανεισόδου αποσυμπιέστηκε με αποτέλεσμα το θάνατο των ζώων που υπήρχαν πάνω του ως βιολογικά δείγματα.

1928Παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα τον διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Steamboat Willie» («Το Ατμόπλοιο Γουίλι»).

1964Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.



Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο


Μουσική 18/11
 
1909 Ο Αμερικανός τραγουδοποιός και στιχουργός Johnny Mercer (John Herndon Mercer 1909-1976) γεννήθηκε στη Σαβάνα της Τζόρτζια. Κέρδισε τέσσερα από τα δεκαεννέα βραβεία Όσκαρ "Best Original Song" για τα οποία είχε προταθεί, για τους στίχους του σε τραγούδια ταινιών όπως τα "On the Atchison, Topeka and the Santa Fe" ("The Harvey Girls" 1946), "Moon River" ("Breakfast at Tiffany's" 1961) κ.α. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Capitol Records. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Bing Crosby, Louis Armstrong, Benny Goodman, Count Basie κ.α.
 
1936 Ο Αμερικανός κορνετίστας της jazz Don Cherry (Donald Eugene Cherry 1936-1995) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι της Οκλαχόμα. Συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς και μαέστρους όπως οι Sonny Rollins, John Coltrane, Archie Shepp κ.α. Είναι θετός πατέρας της Neneh Cherry και πατέρας του Eagle-Eye Cherry. Συνεργάστηκε επίσης με μουσικούς όπως Ornette Coleman, Paul Bley, George Russell κ.α.
 
Αθλητισμός 18/11
 
1959 Γεννιέται ο στο Μπέλφαστ ο Βορειοϊρλανδός επιθετικός Τζίμι Κουίν (James Martin “Jimmy” Quinn). Αγωνίστηκε σε διάφορες Αγγλικές ομάδες, όπως η Λέστερ και η Γουέστ Χαμ και έπαιξε 48 φορές στην εθνική (12 γκολ) από το 1985-96. Στη συνέχεια έγινε προπονητής
1963 Γεννιέται ο Δανός τερματοφύλακας Πέτερ Σμάιχελ, ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Έπαιζε μέχρι τα 40 χρόνια του στο ίδιο υψηλό επίπεδο, αλλά τη μεγάλη καριέρα την έκανε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1991-99). Στην εθνική Δανίας έπαιξε 129 φορές (1987-01) και κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1992.

Παρακολουθήστε το trailer της σελίδας μας  ΕΔΩ
 

Παγκόσμια ημέρα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας



Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια νοσηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρεμπόδιση της ροής του αέρα λόγω της συνύπαρξης χρόνιας βρογχίτιδας ή εμφυσήματος. Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση βλέννας από τους βρόγχους, ενώ στο εμφύσημα υπάρχει μόνιμη διόγκωση των αέριων χώρων περιφερικά του τελικού βρογχιολίου με καταστροφή των τοιχωμάτων τους χωρίς εμφανή ίνωση.

Επειδή η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η παγκόσμια ημέρα έχει βασικό στόχο εκτός των άλλων, την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας. Ο εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης και η πρώιμη ιατρική προληπτική παρέμβαση είναι πολύ σημαντικά.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχει το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα στην ανάπτυξη ΧΑΠ. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
 
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο


Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση.

Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα. Σχεδόν όλοι οι καπνιστές παρουσιάζουν προοδευτική έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, η οποία εξαρτάται από την ποσότητα και τη διάρκεια του καπνίσματος.

Η νικοτίνη προκαλεί εξάρτηση και οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματά της και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για την πρόληψη της ΧΑΠ. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν τον καπνιστή κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από τη νικοτίνη, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί στην εμφάνιση ΧΑΠ.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει επίσης τον σημαντικό ρόλο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της σκόνης, της τοξικής επαγγελματικής έκθεσης σε χημικά, των καυσίμων βιομάζας που χρησιμοποιούνται κατά τη θέρμανση και το μαγείρεμα σε κτίρια με κακό αερισμό.

Είναι σημαντική η καλή λήψη επαγγελματικού ιατρικού ιστορικού κατά την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης που μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικά μέτρα ή απλά μέτρα αποφυγής (π.χ. τοποθέτηση μάσκας, εφαρμογή καλών κλιματιστικών συστημάτων).

Σύμφωνα με μελέτες, η συστηματική ήπια αεροβική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση προστατεύουν από την εμφάνιση ΧΑΠ. Η συστηματική αεροβική άσκηση δεν είναι απαραίτητα οργανωμένη άσκηση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει συστηματικό καθημερινό βάδισμα.

Σημαντικοί παθολογικοί παράγοντες και νοσήματα που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ΧΑΠ, ιδιαίτερα συχνά κατά τη μαχόμενη παθολογική πράξη είναι η ύπαρξη αλλεργίας, οι συχνές λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών, η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι παράγοντες αυτοί εντοπίζονται και θεραπεύονται κατά την ετήσια παθολογική εξέταση. Ο προληπτικός εμβολιασμός είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ΧΑΠ μπορεί να οφείλεται σε δράση κληρονομικών παραγόντων. Ορισμένοι από αυτούς επιδέχονται προληπτική θεραπεία (π.χ. σοβαρή έλλειψη α1 αντιθρυψίνης).
 

ΠΗΓΗ: retrosport/sansimerastimousiki.gr/patris/iatronet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *