Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μεγαλειώδης και ειρηνική η πορεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής, η καθιερωμένη πορεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν σημαδιακές καθώς συμπληρώνονται ακριβώς σαράντα χρόνια από την ηρωική διαμαρτυρία και τη θυσία των φοιτητών, οι οποίοι έδωσαν ένα ισχυρό πλήγμα στην στρατιωτική δικτατορία που είχε καταλάβει την εξουσία το 1967.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου, με βάση το πρωτόκολλο, έκλεισαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και περίπου στις 3 ξεκίνησε η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την αιματοβαμμένη σημαία να βρίσκεται όπως πάντα στην κεφαλή.

Το κεντρικό μπλοκ με τη σημαία έφτασε μπροστά από την πρεσβεία λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής και ακολούθησε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών με τα μπλοκ οργανώσεων, φορέων και κομμάτων.

Η πορεία ήταν μια από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών με την αστυνομία να ανακοινώνει πως συμμετείχαν περίπου 15.000 διαδηλωτές και τις οργανώσεις να ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από τις 30.000.

Οι διαδηλωτές δεν ξέχασαν τον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα ο οποίος έπεσε νεκρός από μαχαιριά του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, καθώς τα αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά και τα συνθήματα για τον Παύλο κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

Υπό ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας

Από νωρίς το πρωί τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια με περίπου 6.00 αστυνομικούς να βρίσκονται στο πόδι, ενώ ομάδες ήταν ακροβολισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούσαν, εκτός από την πρεσβεία, και την ΕΡΤ, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, Πανεπιστημιακά κτίρια και άλλα σημεία.

Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974, που κατά παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση προς το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και ζήτησαν να περάσουν.

Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή και στη συνέχεια από την Βασιλίσσης Σοφίας στην αμερικανική πρεσβεία.

Διαδηλωτές έκαψαν μία σημαία της ναζιστικής Γερμανίας, με τον αγκυλωτό σταυρό, καθώς και μία σημαία του ΝΑΤΟ, έξω από το χώρο της πρεσβείας.

Η αστυνομία προχώρησε, πριν από την έναρξη της πορείας, σε προληπτικές προσαγωγές τουλάχιστον 99 ατόμων, από τις οποίες οι δύο μετετράπησαν σε συλλήψεις, με έναν εκ των δύο συλληφθέντων να φέρει σφεντόνα. Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Προσήχθησαν επίσης και δύο διαδηλωτές οι οποίοι, στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος, έβγαλαν όλα τους τα ενδύματα και στάθηκαν γυμνοί απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι πρόκειται για Γάλλους υπηκόους.

Συμπλοκές και ένταση στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας

Ενταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 20.00 στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας των Εξαρχείων. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας (ομάδα ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και διμοιρίες των ΜΑΤ) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και στις οδούς Ερεσσού και Τοσίτσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Όλα άρχισαν λίγο μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο. Καθώς διαλύονταν τελευταία μπλόκ της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, αρχικά στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας και στη συνέχεια στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη περιοχή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και οι νεαροί απομακρύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων, όπου συνεχίστηκε η ένταση.

Ακολούθησε έφοδος ισχυρών δυνάμεων της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Εξαρχείων και προσαγωγές.

Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών υπήρξαν τραυματισμοί και φθορές σε κατάστημα της περιοχής.

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε πάνω από 180 προσαγωγες και 14 συλλήψεις, πριν μετά και κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου.














Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *