Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Δέκα λόγοι για τους οποίους ο Ολάντ απογοήτευσε τους Γάλλους - Ο Guardian ερευνά γιατί θεωρείται ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος

Τί έφταιξε και ο Φρανσουά Ολάντ, θεωρείται ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας; Οι αριθμοί μίλησαν: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το ποσοστό αποδοχής του Ολάντ δεν ξεπερνά το 26%, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό από τότε που η εταιρεία δημοσκοπήσεων BVI άρχισε να καταγράφει τη δημοτικότητα των προέδρων. Μήπως παραείναι «νορμάλ»; Μήπως
δεν είναι αρκετά επικοινωνιακός ή είναι πολύ αναποφάσιστος; Μπορεί και όλα αυτά μαζί. Η βρετανική εφημερίδα Guardian παραθέτει τους δέκα πιθανούς λόγους που ο Ολάντ έχει πέσει στη δυσμένεια των γάλλων ψηφοφόρων.


1. Η παγίδα του φόρου του 75%

Ο Ολάντ στην προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει φόρο 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Νωρίτερα είχε δηλώσει: «Δεν συμπαθώ τους πλούσιους». Το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ο Ολάντ έχασε.


2. Δεν θέτει σωστά τις προτεραιότητές του

Ξεκίνησε τη θητεία του με το νομοσχέδιο υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων. Ακόμη και για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, επρόκειτο για μία γενναία αλλά όχι «πρώτης γραμμής» απόφαση. Για τους περισσότερους ψηφοφόρους προηγείται το θέμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, της ανεργίας και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.


3.Η σύγκρουση είναι δουλειά του προέδρου της Γαλλίας

Ο Ολάντ μισεί τις αντιπαραθέσεις και θέλει να κατευνάζει τα πνεύματα με κάθε κόστος. Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις ο συμβιβαστικός τόνος δεν είναι πάντα χρήσιμος.


4. Είναι αναποφάσιστος

Ο συμβιβασμός συχνά οδηγεί στην αναποφασιστικότητα, ή τουλάχιστον σε κάτι που φαίνεται ως αναποφασιστικότητα. Οι συνεργάτες του λένε ότι ποτέ δεν γνωρίζουν τί πραγματικά σκέφτεται και ότι οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις είναι είτε «oui» είτε «oui oui».


5. Δεν δείχνει ικανός να χαλιναγωγήσει τις «φατρίες» μέσα στο κόμμα του

Το κόμμα των Πρασίνων, που συμμετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση, καλεί τους νέους να βγουν στους δρόμους. Αυτό είναι κάτι που ο Ολάντ δεν θα έπρεπε να ανέχεται.


6. Είναι πολύ φυσιολογικός

Στην αρχή αυτό άρεσε στους Γάλλους ειδικά μετά την εμπειρία που είχαν με τον Νικολά Σαρκοζί. Αλλά τελικά ο Ολάντ αποδείχθηκε υπερβολικά «νορμάλ» - ίσως και βαρετός - για ένα έθνος όλο αντιθέσεις.


7. Έχει έναν αδύναμο πρωθυπουργό

Γιατί ο Ολάντ επιμένει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό; Ο δήμαρχος της Νάντης έπρεπε να παραμείνει στην τοπική πολιτική: είναι αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά. Δεν έχει κανέναν έλεγχο στην ανεξέλεγκτη κυβέρνησή του και μοιάζει εξαντλημένος από το πρωθυπουργικό αξίωμα.


8. Δεν έχει επικοινωνιακά χαρίσματα

Ο Ολάντ δεν μπορεί να παρουσιάσει με αποτελεσματικό τρόπο τις αποφάσεις του. Οι Γάλλοι δεν τον βλέπουν πολύ και όταν τον βλέπουν δεν πείθονται.


9. Δεν είναι πια ο εαυτός του

Ο καλοπερασάκιας και πνευματώδης γόης έκανε τους Γάλλους να γελούν. Σήμερα δεν τον βλέπουν να γευματίζει, να πίνει και να είναι ευτυχισμένος, δεν κάνει χιούμορ και μοιάζει άκαμπτος σαν σκουπόξυλο.


10. Δεν μετρίασε τις υπαρξιακές ανησυχίες των Γάλλων

Πολλοί Γάλλοι, έπειτα από πέντε χρόνια παροξυσμού με τον Σαρκοζί, προσέβλεπαν στον Ολάντ για να μετριάσει τις εθνικές τους ανησυχίες. Αυτό δεν έγινε ποτέ.



Πηγή: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *