Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο Γρηγόρη Λαμπράκη με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ο ΣΕΓΑΣ, τίμησε τον αγωνιστή, μεγάλο αθλητή και λαμπρό επιστήμονα, στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παρουσία και του γιου Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και πολλών αθλητικών παραγόντων.

Μάλιστα η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο ίδιο κτίριο, με θέμα: «Βία κατά των εκπροσώπων του λαού».

«Ανήκει στους ξεχωριστούς Έλληνες, που σηματοδότησαν αλλαγές, στον αθλητισμό, την κοινωνία και την επιστήμη. Καινοτόμος επιστήμων, σπουδαίος αθλητής και αγωνιστής της ειρήνης, συνέδεσε το όνομα του με τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Έτσι η απόφαση του ΣΕΓΑΣ να αφιερώσει τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας στη μνήμη του Βαλκανιονίκη ήταν ιστορικά, αθλητικά και κοινωνικά αναγκαία. Αποτελεί φόρο τιμής, σε ό, τι μας δίδαξε, ότι δηλαδή η ειρήνη απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και η δημοκρατία απαιτεί θυσίες και αγώνες, που φθάνουν καμιά φορά και στο να μην υπολογίσουμε την ίδια μας τη ζωή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος που ευχαρίστησε τον Κώστα Τσαγκαράκη, δρομέα και μαραθωνοδρόμο, που είχε την ιδέα της εκδήλωσης και τον Γιάννη Μαμουζέλο, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, που φρόντισε για την πραγματοποίησή της.

«Πριν 2.500 χρόνια ο Μιλτιάδης σφράγισε με τη νίκη του κατά των βαρβάρων τον Μαραθώνα. Το 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης ανέδειξε τον Μαραθώνα ως σύμβολο ειρήνης» πρόσθεσε ο Γιώργος Ρωμαίος στην ομιλία του.

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Η κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής (που κρατάει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το έχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνο με 2ωρ.10’ 55’’) είναι το μεγάλο στοίχημα των ξένων δρομέων που θα πάρουν μέρος στον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπως ο Ραϊμόντ Μπέτ.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και φέτος στην Ελλάδα για να πάρω μέρος στον Μαραθώνιο, στον οποίο έχω κερδίσει ήδη δυο φορές και θα προσπαθήσω να τα καταφέρω και Τρίτη.

Αν με βοηθήσει και ο καιρός θα επιχειρήσω να σπάσω και το ρεκόρ διαδρομής» τόνισε ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος στάθηκε σε κάποια άλλα μεγάλα ρεκόρ που ήδη…έσπασαν:

«Στους αγώνες όλων των αποστάσεων θα τρέξουν 31.000 δρομείς κάτι που καθιστά τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της Ευρώπης. Παράλληλα είναι και ένα μεγάλο τουριστικό γεγονός με πολλές θετικές συνέπειες. Επίσης, οι δράσεις που θα διεξαχθούν αυτές τις ημέρες θα επιφέρουν ποσό 200.000 ευρώ που θα μοιραστεί σε φορείς, συλλόγους κλπ. Η συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την AIMS κορυφώνεται φέτος με την εκδήλωση της Παρασκευής που θα βραβευτούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του 2013, άνδρες και γυναίκες και αυτή η εκδήλωση ξεκινάει από την Αθήνα, την πόλη που γέννησε τον μαραθώνιο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός καλωσόρισε τους αθλητές: «Είναι πολύ σημαντικό ότι για μια ακόμη φορά φέτος φιλοξενούμε τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος, ολυμπιονίκες και κατόχους ρεκόρ Μαραθωνίου δρόμου ανδρών και γυναικών. Όπως επίσης είναι σημαντικό ότι και στον φετινό αγώνα πέρα από τη μάχη των επιδόσεων, θα τρέξουν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, για την χαρά της συμμετοχής και της άθλησης» τόνισε μεταξύ άλλων.

Την προβολή του μεγάλου αυτού γεγονός στο εξωτερικό έχει αναλάβει ο ΕΟΤ και ο γενικός γραμματέας του Κωνσταντίνος Ζήκος επισήμανε: «Ο μαραθώνιος είναι η απεικόνιση της Ελλάδας στο εξωτερικό, για αυτό τον προβάλλουμε σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό. Με τέτοιες δράσεις μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα της χώρας μας όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και μέσα μας».

Αθλητές από χώρες όπως η Κένυα, το Μαρόκο, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, η Νότιος Αφρική, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διαδρομής του ΚΜΑ, μαζί με τους 30.000 δρομείς που θα συμμετάσχουν στον αγώνα».

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα του ασημένιου ολυμπιονίκη της Αθήνας (2004) του Αμερικανού Μεμπ Κεφλεζίγκι που επέστρεψε μετά από εννέα χρόνια.

«Η Αθήνα είναι ιδιαίτερο μέρος για μένα. Το 2004 είχα το δικαίωμα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στα 10.000 μ. ή το μαραθώνιο. Έπειτα από μερικές ημέρες προτίμησα το μαραθώνιο γιατί είναι ιστορικός αγώνας, η κλασική διαδρομή. Τώρα που έχω επιστρέψει, το συναίσθημα είναι υπέροχο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Έλληνες πρωταθλητές Ντενίζ Δημάκη και Δημήτρης Θεοδωρακάκος υποσχέθηκαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και ζήτησαν τη στήριξη του κόσμου.

Την Παρασκευή το βράδυ σε μια λαμπρή εκδήλωση στο κολλέγιο Αθηνών θα βραβευτούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς.

«Η φετινή διοργάνωση θα έχει μια ιδιαιτερότητα πάρα πολύ σημαντική για εμάς, που είναι η βράβευση του κορυφαίου και της κορυφαίας μαραθωνοδρόμου για το 2013. Τους επέλεξαν με την ψήφο τους οι διευθυντές από 350 αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και αύριο το βράδυ στο Κολέγιο Αθηνών θα τους πληροφορηθούμε και θα τους βραβεύσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής μαραθωνίων (AIMS) Πάκο Μποράο.






Πηγή: tanea.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *