Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με.... αυξήσεις

Υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με.... αυξήσεις Σε μια εποχή όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται, προβλέπουν στην χειρότερη περίπτωση μείωση μισθών και επιδομάτων και στην καλύτερη τη διατήρηση τους στα ίδια επίπεδα, υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης και προβλέπουν αυξήσεις!

Τέσσερις από τις συνολικά έξι κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2014 έως σήμερα. Πρόκειται για τις (τοπικές) κλαδικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Ηράκλειο (αύξηση 2% από την 1η Απριλίου του 2015), στα Χανιά (0,5% από την 1/1/2015 και αύξηση 1% από την 1/1/2016), στο Λασίθι (αύξηση 1% από την 1/1/2015), στη Ρόδο (αύξηση 0,4% από την 1/1/2015 και 1% από την 1/1/2016) .

Επίσης αύξηση κατά 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθηναϊκή Χαρτοποιία Softex , από την 1η Μάρτη 2014. Η εν λόγω σύμβαση έχει χρονική διάρκεια μέχρι 31/12/2014.Η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι αφορά σε μισθούς που δεν έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε το σωματείο τα προηγούμενα χρόνια διασφάλισαν επιδόματα, προσαυξήσεις και λοιπά θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων. 

Επίσης στο Athens Plaza σε περίπτωση μεικτού κερδοφόρου αποτελέσματος, θα μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ εξίσου σε όλο το προσωπικό, ενώ αν υπάρξει επιπλέον καθαρό κέρδος θα μοιρασθεί το 10%. Αύξηση 1% το 2015 προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στο ξενοδοχείο Athens Ledra , ενώ η «Καβάλα oil Α.Ε.» σε αντιστάθμισμα της μείωσης κατά 6,1% των μισθών θα δώσει ένα μεικτό μισθό, εφόσον τα έσοδα από την πώληση αργού πετρελαίου και θείου ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια. 

Πριμ παραγωγικότητας έχουν καθιερώσει και περιλαμβάνουν και άλλες εταιρίες στις επιχιερησιακές τους συμβάσεις. Όπως η L' Oreal Hellas, η οποία προβλέπει επιπλέον αμοιβή των εργαζομένων με ποσοστά επί των πωλήσεων, ενώ και η Ελληνική Ζυθοποιία ως κίνητρο το ποσό των 652 ευρώ για τους εργαζομένους στην Αθήνα και τα 697 ευρώ για τους εργαζομένους στο Μοσχοχώρι Λαμίας.

Τέλος στον τραπεζικό τομέα, η Alpha Bank προχώρησε προ ημερών στην υπογραφή νέας 2ετούς επιχειρησιακής σύμβασης, με τους εργαζομένους. Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που προχωρά στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αν λάβει κανείς υπόψη του το περιβάλλον μέσα στο οποίο επετεύχθη η συμφωνία.

Οι βασικοί άξονες της νέας σύμβασης είναι:

- Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων,
- Διατηρείται αυτό που καταργήθηκε σε όλον τον τραπεζικό τομέα, δηλαδή το πλαφόν των 1.800 ευρώ,
- Προβλέπονται αυξήσεις από 12,5% - 28,6% σε μία σειρά επιδομάτων και τέλος,
- Υπάρχει δέσμευση της Τράπεζας για διατήρηση των θέσεων εργασίας.



πηγή:fpress.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *