Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σοκ: Βρέφη-πειραματόζωα...

Σοκ: Βρέφη-πειραματόζωα...Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στα «σπίτια της Ιρλανδίας». Μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό των σκελετών περίπου 800 μωρών και νηπίων σε ομαδικό τάφο στο προαύλιο πρώην μοναστηριού που φιλοξενούσε ανύπαντρες μητέρες από το 1925 ως το 1961, νέες αποκαλύψεις προκαλούν σάλο.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στα «σπίτια της Ιρλανδίας». Μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό των σκελετών περίπου 800 μωρών και νηπίων σε ομαδικό τάφο στο προαύλιο πρώην μοναστηριού που φιλοξενούσε ανύπαντρες μητέρες από το 1925 ως το 1961, νέες αποκαλύψεις προκαλούν σάλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, 2.051 παιδιά σε διάφορα «σπίτια της Ιρλανδίας» πήραν ένα εμβόλιο από τη φαρμακευτική εταιρεία Burroughs Wellcome (η σημερινή GSK) σε μια περίεργη δοκιμή που διήρκεσε από το 1930 μέχρι το 1936. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν πριν βγει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα -και ποτέ δεν θα υπάρξει – ότι υπήρξε οποιαδήποτε συναίνεση από την οικογένεια για τη δοκιμή του εμβολίου, ή για το πώς πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των εμβολιασμών», ανέφερε ο Μάικλ Ντόγερ του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κορκ.


«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγγραφή αυτών των δοκιμών δείχνει ότι δεν θα ήταν αποδεκτές από την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές, ή το ευρύ κοινό», προσθέτει. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκθέσεις από αυτές τις μελέτες έχουν δημοσιευθεί στα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά δείχνουν ότι αυτό το είδος των πειραμάτων σε ανθρώπους είχε γίνει ευρέως αποδεκτό από τους γιατρούς και μάλιστα διευκολύνοντας από τις αρχές ιδρυμάτων για παιδιά. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε παιδιά σε ξενώνες χορηγήθηκε ακόμη και εμβόλιο που προορίζεται για τα βοοειδή.

Το 2010, η Irish Independent αποκάλυψε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν στα σπίτια υποβλήθηκαν σε μία τετραπλή δοκιμή εμβολίου χωρίς την άδεια της μητέρας τους. Τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν καν τι θα υποστούν μέχρι και μετά την ενηλικίωση τους. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία δεν είχε νόμους σχετικά με τις ιατρικές δοκιμές σε ανθρώπους μέχρι το 1987.


Μετά τη νέα συγκλονιστική αποκάλυψη, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα εκατοντάδες βρέφη που είχαν ενταφιαστεί ομαδικά στο θρησκευτικό ίδρυμα του Τουάμ να ήταν – τουλάχιστον κάποια από αυτά - θύματα των παράνομων πειραμάτων. Και οι δύο υποθέσεις πάντως, έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την κακοποίηση παιδιών και γυναικών στα σχολεία και τα ιδρύματα που διεύθυναν καθολικές μοναχές στην Ιρλανδία επί πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για μία σκοτεινή περίοδο της Ιρλανδίας κατά την οποία οι ανύπαντρες γυναίκες στιγματίζονταν και χωρίς τη δυνατότητα να επιβιώσουν μόνες τους, πολλές από αυτές στέλνονταν στο Σπίτι ή σε άλλα παρόμοια ιδρύματα για να γεννήσουν κρυφά τα παιδιά τους.

Εξοστρακισμένες από τη συντηρητική καθολική κοινωνία, συχνά αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα μωρά τους που δίνονταν για υιοθεσία. Μεταξύ 1922-1996, περισσότερες από 10.000 νεαρές γυναίκες αναγκάστηκαν να εργάζονται δωρεάν στα πλυντήρια που εκμεταλλεύονταν εμπορικά οι μοναχές. Ο σκηνοθέτης Πίτερ Μούλαν μετέφερε το 2002 στη μεγάλη οθόνη τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα στην ταινία «Οι κόρες της ντροπής».

πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *