Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο άστατος καιρός στη Βόρεια Ελλάδα ''βάζει δύσκολα'' στους αγρότες

Αντιμέτωποι με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες βρίσκονται οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας και ενώ έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα τώρα που υπάρχει ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας τους, ωστόσο μπουρίνια και χαλαζοπτώσεις, απειλούν καλλιέργειες, δημιουργώντας “πονοκέφαλο” σε μεγάλη μερίδα παραγωγών.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα τερτίπια του καιρού την Κυριακή 8 Ιουνίου (αέρας και χαλάζι), έπληξαν κυρίως τις περιοχές των Τρικάλων, της Κατερίνης και των Γιαννιτσών.

Μεγάλες καταστροφές σε κάθε είδους καλλιέργεια προκάλεσε η έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα πλήττοντας το μεγαλύτερο τμήμα της περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χαλάζι προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, πεπονοειδή και αμπελοκαλλιέργειες. Κλιμάκιο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προβεί σε ακριβή εκτίμηση των καταστροφών και να προχωρήσουν έτσι οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών.

Στα Γιαννιτσά, ζημιές, μικρής έκτασης, φαίνεται να έχουν προκληθεί κυρίως στην περιοχή της Παραλίμνης (βαμβάκι και δενδρώδεις καλλιέργειες), ενώ στην Κατερίνη, στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν ακτινίδια, κεράσια και καπνά, αλλά και σε υποδομές αγροτών. Βέβαια, το δυνατό μπουρίνι της Κυριακής 8 Ιουνίου στην Κατερίνη, επέφερε σοβαρές ζημιές. Βιτρίνες έσπασαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, πινακίδες αναποδογύρισαν και όλα αυτά μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρξουν πάντως κατά τις επόμενες ώρες, αφού όπως τόνισαν οι επικεφαλής των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεωπόνοι του οργανισμού ξεκίνησαν σήμερα τη διαδικασία των επισημάνσεων, θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις από τους παραγωγούς και αφού γίνουν οι εκτιμήσεις θα αποσταλούν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνουν οι πληρωμές ως αποζημίωση στους πληγέντες.



ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *