Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Το κλειδί στον κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών και όλα τα σενάρια συγκλίνουν στην αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από την οδό Νίκης και την παράδοση των ηνίων που έχει ο μέχρι τώρα "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας σε άλλο πρόσωπο.

Σε ποιο; Αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα!

Τα ονόματα που ακούγονται για την καυτή καρέκλα του υπουργού Οικονομικών είναι αρκετά όμως δεν επιβεβαιώνεται κανένα.

Ο ανασχηματισμός πιθανότατα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, αλλά δεν αποκλείεται ο χρονικός αιφνιδιασμός ανακοίνωσής του νωρίτερα, δηλαδή το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής.


Τα ονόματα για το υπουργείο Οικονομικών


Για την αποχώρηση Στουρνάρα δεν φαίνονται να εγείρονται αντιδράσεις και από τους δανειστές.

Το υπουργείο δεν αναμένεται να αναλάβει ούτε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως είχε ακουστεί, ούτε ο στενός του συνεργάτης, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πάντως ήταν παρών στη συνάντηση Στουρνάρα-Λαγκάρντ στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός συσκέπτεται πυρετωδώς πίσω από κλειστές πόρτες και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση.

Οι λύσεις Δένδια, Βορίδη, Κυριάκου Μητσοτάκη φέρονται να έχουν απορριφθεί, αλλά ακόμη "παίζει" το όνομα του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Για τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, ως πιθανότερο -και ευκταίο για τον ίδιο- ενδεχόμενο παρουσιάζεται η μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, αλλά θα επιστρέψει την Κυριακή.

Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι σταθμίζει όλα τα δεδομένα εντός και εκτός συνόρων και επιδιώκει σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες να αξιοποιήσει τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης.


Τα σενάρια και οι... καραμπόλες από υπουργείο σε υπουργείο


Ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κ.Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε., τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού δύο κρατικοί αξιωματούχοι από την ίδια οικογένεια δεν χωρούν, όταν μάλιστα και ο υιός της κυρίας Μπακογιάννη είναι Περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας με τις ευλογίες της ΝΔ.

Φαίνεται ότι μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας.

Δεν αποκλείεται να μετακινηθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Αμετακίνητοι και "σίγουροι" του νέου σχήματος είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Εθνικής Άμυνας, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας ενώ η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο ΥΠΕΚΑ φαίνεται να καλύπτεται από τον κ. Βασίλη Κικίλια. 

Πιθανότατα σταθερός είναι και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

Ερωτηματικά καλύπτουν το μέλλον στην κυβέρνηση των Πάνου Παναγιωτόπουλου (Πολιτισμού), Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (Παιδείας), Γιάννη Μιχελάκη (Εσωτερικών) και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας).


Οι νέοι του σχήματος


Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Ακόμη, συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Αηδόνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Παντελής Καψής.


ΠΗΓΗ: news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *