Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι μία από τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η μετατροπή του τοπίου των ασφαλιστικών Ταμείων. Η ενοποίηση και κατάργηση θα βάλει στο στόχαστρο κυρίως τις πρόωρες συντάξεις. 

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα φέρει και μοντέλο των επικουρικών συντάξεων και για τα ταμεία της κύριας σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». 

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την ενοποίηση και την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δυο παραμέτρους. 

Η μία αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, που είναι και το σχετικά ανώδυνο, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων, που δεν έχουν σήμερα τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο.

Δεύτερη προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.


Παράλληλα, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται προβλέπουν σύμφωνα με το δημοσίευμα: 


-Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

-Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

-Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

-Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα. Για παράδειγμα, το ΕΤΑΑ υποτίθεται ότι είναι ο ενιαίος φορέας ασφάλισης γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς εντός του Ταμείου ο κάθε τομέας έχει αυτόνομη διοικητική επιτροπή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τρία Ταμείο όπως και πριν.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *