Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το χωριό της Κρήτης που αναζητά νέους κατοίκους, προσφέροντας επαγγελματική αποκατάσταση

Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και την Τσικαλαριά, στα παλιά εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό της Κρήτης, Βερέκυνθος. Οι κάτοικοι του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια από τα 35 εργαστήρια του χωριού.

Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους.

Τα τελευταία, 15 χρόνια, στην περιοχή, λειτουργεί μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνία καλλιτεχνών, οι οποίοι αναδεικνύουν τις τέχνες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Έθνος, από τα 35 εργαστήρια του καλλιτεχνικού χωριού, τον τελευταίο καιρό, έχουν μείνει 10 κενά και οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με τέχνη και ζωή.

Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή (κάθε εργαστήριο νοικιάζεται για 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή) αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε αναλάβει την συνδιοργάνωση και τη διακόσμηση του ομαδικού γάμου που τέλεσαν ζευγάρια από την Κίνα στα Χανιά τον Απρίλιο, ενώ στα εργαστήρια παραδίδουν και μαθήματα της τέχνης τους, όπως της κεραμικής. Επίσης τα περισσότερα εργαστήρια συνεργάζονται με μεγάλα καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία προμηθεύουν με τις δημιουργίες τους.





πηγή: Eφημερίδα Έθνος

4 comments:

  1. τι σχολή πρέπει να έχεις βγάλει;;

    το 200 ή 300€ ενοίκιο είναι για το σπίτι;;

    ψάχνουμε δουλειά καλλιτεχνική, αγκαρία, χωράφια, ό,τι νάναι...

    και δεν θέλουμε να φύγουμε εκτός ελλάδας
    καταγωγή έχω απο κρήτη αλλά δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου.
    αν μπορεί κάποιος να με ενημερώσει..


    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας παρακαλω επειδη με ενδιαφερει θα ηθελα ενα τηλεφωνο η ενα e-mail ωστε να μπορεσω να ερθω σε επικοινωνια μαζι σας.Θα μπορουσατε να επικοινωνησετε και εσεις μαζι μου μεσω fb οπου ονομαζομαι maria kitsou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι, το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος. Οπότε πληροφορίες λογικά μπορείτε λογικά να βρείτε από εκεί ή να επισκεφτείτε το site -> http://www.ethnos.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *