Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Γ. Σηφάκης: "Απαράδεκτη η απόφαση απομάκρυνσης του ΙΚΑ Αριδαίας"

Επιτέλους η Αλμωπία να αντιδράσει δυναμικά - Η μοιρολατρία και η παθητική αποδοχή των πάντων έχουν υποβαθμίσει και υποβαθμίζουν συνεχώς την περιοχή



Πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε επιστολή στην Τεχνική Υπηρεσία του ΙΚΑ ζητώντας εντός μηνός να μετακινηθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ της Αριδαίας στην Έδεσσα (κτίριο ΟΑΕΔ).

Το ίδιο ζητά και για άλλα τρία υποκαταστήματα ΙΚΑ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως είναι γνωστό από το τέλος του 2012 έχει αποφασιστεί να κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αριδαία και να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Νομού. Στην Αριδαία θα μείνει ένα υποβαθμισμένο γραφείο χωρίς διευθυντή και ταμείο.

Η απόφαση αυτή που έπεται των αποφάσεων για την απομάκρυνση της ΔΟΥ ( γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα στους συμπολίτες μας στην Αλμωπία) , του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, αύριο του Ειρηνοδικείου, οι σκέψεις για τον ΟΑΕΔ εντάσσονται μέσα στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική για τον περιορισμό των εξόδων του κράτους και γίνεται οριζόντια χωρίς καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη να μείνουν, πού είναι οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι, τι οικονομικές κλπ επιπτώσεις δημιουργούν οι αποφάσεις αυτές στην τοπική κοινωνία, ποιο είναι το τελικό ισοζύγιο οφέλους-κόστους κλπ.

Όλοι παρακολουθούμε δυστυχώς την εξέλιξη της Αριδαίας να έχει γίνει πλέον ένα λίγο μεγαλύτερο χωριό χωρίς υπηρεσίες, όλα να γίνονται στην πρωτεύουσα του Νομού όπως ήταν την δεκαετία του 1950. Το γεγονός αυτό θέτει άμεσα θέμα δημοκρατίας και ισοπολιτείας.

Το υποκατάστημα του ΙΚΑ λειτουργεί από το 1966, εξυπηρετεί 42 χωριά στον τρίτο σε έκταση Δήμο της χώρας με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους.

Εξυπηρετεί 116 υλοτομικούς συνεταιρισμούς που συναλλάσσονται καθημερινά με το ΙΚΑ. Ακόμη εξυπηρετεί πολυάριθμους συνταξιούχους, οικοδόμους και λοιπούς ασφαλισμένους.

Η απομάκρυνση του υποκαταστήματος και η διατήρηση υποβαθμισμένου γραφείου θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της Αλμωπίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιπλέον υποβάθμιση της περιοχής. Με δεδομένο ότι το γραφείο που προτείνεται να παραμείνει δεν θα έχει ταμείο και προϊστάμενο καθιστά την όποια λειτουργία του απολύτως υποβαθμισμένη ως απλού διαβιβαστή εγγράφων.

Η πρόσφατη εξασφάλιση από τον Δήμο χώρου για την λειτουργία του αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα όσον αφορά την μείωση των λειτουργικών του δαπανών.

Απαιτείται η αντίσταση των πολιτών, των φορέων και του Δήμου Αλμωπίας στην απομάκρυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Σαν πρώτο βήμα απαιτείται να διεκδικηθεί να αναβληθεί η όποια απόφαση τουλάχιστον μέχρι να μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους υλοτόμους, για να κερδηθεί χρόνος καθόσον αυτή η απόφαση ενεργοποιείται τώρα (μετά δύο χρόνια) προφανώς γιατί προσπαθούν να κλείσουν εκκρεμότητες μπροστά στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις που πιθανότατα δεν θα τους ευνοούν.

Προτείνουμε το δημοτικό συμβούλιο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε αυτή την εξέλιξη και να επιδιώξει την ενεργοποίηση όλων των φορέων της Αλμωπίας σε αυτό τον αγώνα. Προτείνουμε να εκδοθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση αντίθεσης και αντίστασης στην απομάκρυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και σε πρώτη φάση άμεση κοινή συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και επιτροπής διαβούλευσης για να καθοριστούν οι επόμενες αγωνιστικές κινήσεις.

Η Αλμωπία πρέπει τώρα επιτέλους να κινητοποιηθεί με τρόπο που να ακουστεί σε όλη την χώρα. Να διεκδικήσει να ζήσει, να μην ταλαιπωρούνται χρονικά και οικονομικά οι πολίτες της.

Μας λείπει η κάθετη πρόσβαση στην Εγνατία, δεν έχουν κατασκευαστεί τα τμήματα της οδού Χαλκηδώνα – όρια Ν. Φλώρινας που εκκρεμούν (παράκαμψη Χαλκηδώνας, ο δρόμος από την Παραλίμνη στο Μελίσσι). Δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Σκύδρας- Αριδαίας. Δεν έχει βελτιωθεί η πρόσβαση της Αλμωπίας και όλης της Πέλλας προς τις βόρειες γειτονικές μας χώρες. Η υγεία υποβαθμίζεται συνεχώς, τα προβλήματα της παιδείας είναι οξυμένα. Η κατάσταση των ΟΤΑ και των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει είναι στο χειρότερο σημείο από ποτέ. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζουν την απόλυτη εγκατάλειψη σε υποδομές και χρηματοδότηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η περαιτέρω απομάκρυνση ζωτικών υπηρεσιών από την Αλμωπία και η ταλαιπωρία που δημιουργείται στους πολίτες είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει την αγανάκτηση και την οργή τους.

Να μην ξαναδούμε το έργο να κάνουμε μνημόσυνα εκ των υστέρων, ούτε να δοθεί η δυνατότητα να θεωρήσει ο οποιοσδήποτε ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες δείχνουν ανοχή στην μετατροπή της Αριδαίας σε μεγάλο χωριό.

Μόνο με χλιαρά ψηφίσματα και εκκλήσεις προς τους βουλευτές ( οι οποίοι άλλα ψηφίζουν στην Αθήνα και άλλα λένε στην Πέλλα) και με αόριστες αντιδράσεις για το θεαθήναι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα. Και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν απόφαση για ουσιαστική διεκδίκηση.

Τώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί την διεκδίκηση της ακύρωσης των αποφάσεων καταστροφής της Αλμωπίας και ταλαιπωρίας των πολιτών της. Όχι με μισόλογα και ηττοπάθειες. Με πίστη στην δύναμη της ενότητας ενάντια στις πολιτικές της καταστροφής. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.


Γιάννης Σηφάκης
«ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *