Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την Τετάρτη κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας




Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Ο Κανονισμός προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ότι προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα), το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον Κάρολο Παπούλια, η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Νωρίτερα, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά έως την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο Κάρολος Παπούλιας είχε επανεκλεγεί με 266 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία εκείνη, 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου.



πηγη: news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *