Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Android εφαρμογές και προσωπικά δεδομένα

Σε μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με το πώς Android εφαρμογές παρακολουθούν τις συνήθειες του χρήστη τους, αποκαλύπτεται πως πολλές από αυτές συλλέγουν προσωπικά δεδομένα για να τους προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις. Δύο Γαλλικοί οργανισμοί, το French National Institute for Informatics Research και η National Commission on Computing and Liberty, εγκατέστησαν μια εφαρμογή παρακολούθησης (Mobilitics) σε Android smartphones που ανήκαν σε 10 διαφορετικούς ανθρώπους, προτρέποντας τους να χρησιμοποιούν το smartphone τους κανονικά.

Μέσα σε 3 μήνες, οι εθελοντές χρησιμοποίησαν συνολικά 121 εφαρμογές και η Mobilitics κατέγραφε την κάθε φορά που κάποια εφαρμογή ζητούσε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως τοποθεσία, στοιχεία χρήστη, φωτογραφίες, μηνύματα και άλλα. Επίσης κατέγραφε αν αυτά τα δεδομένα αναμεταδίδονταν σε server ή όχι. Τα 2/3 των εφαρμογών είχαν πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα στοιχείο χρήστη και το 25% αυτών 2 ή παραπάνω. Η τοποθεσία αποτελούσε το 30% των προσβάσιμων δεδομένων με το Facebook να την καταγράφει πάνω από 150.000 φορές μέσα στο τρίμηνο. Μια εφαρμογή η οποία δεν ονομάζεται, έκανε το ίδιο πάνω από 1 εκατομμύριο φορές το μήνα.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, είναι πολύ εύκολο για τους προγραμματιστές, απλά ζητώντας πρόσβαση στο “Internet” και στο “Access_Wifi_State”, να αναγνωρίζουν τη MAC address και να ελέγχουν τους χρήστες οπουδήποτε στον κόσμο, προσφέροντας στοχευμένη διαφήμιση.




unboxholics.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *