Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ως πρώτο βήμα της κυβέρνησης την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
στις οικογένειες και τα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της κρίσης τα τελευταία χρόνια.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αποκατάσταση των συνταγματικά παράνομα απολυμένων από τον δημόσιο τομέα καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικά απολυμένων από τα ΑΕΙ, τονίζοντας πως δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, καθώς θα είναι στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπεται από το νέο προϋπολογισμό.

Εξεταστική επιτροπή

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. «Όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη

«Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος που θα έχουμε μπροστά μας θα ανηφορικός», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο θέμα του χρέους τόνισε πως «δεν διαπραγματευόμαστε στην εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία, την λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη.

Μάλιστα πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της και αν το ίδιοι επιθυμούν και οι εταίροι μας να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου να βρούμε από κοινού τον τρόπο που θα γίνει βιώσιμο.»

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «το χρέος είναι πρόβλημα πολιτικών επιλογών και όσο οι εταίροι επιμένουν στην λιτότητα τόσο το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.»

Μειώσεις των δαπανών βουλευτών - υπουργών

Για σημαντική μείωση των δαπανών όσον αφορά τους βουλευτές και του υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μίλησε ο κ.. Τσίπρας.

Όπως τόνισε αποσυμφορείται η δημόσια διοίκηση από στρατιές συμβούλων και μειώνεται ο στόλος των 700 αυτοκινήτων που υπάρχουν τώρα στα υπουργεία

«Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώ. Θα πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Το παράδειγμα του λίγου βίου θα πρέπει να ξεκινά από εμάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

Επίσης εξήγγειλε περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%.

Αλλαγές στο φορολογικό

Όσον αφορά το φορολογικό ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές και μίλησε για μια ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους μεταθέτοντας το βάρος στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Μάλιστα συμπλήρωσε, πως

θεσπίζεται το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί και το περιουσιολόγιο, το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας από το βήμα της Βουλής, θα καταργηθεί και από το 2015 θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο πρωθυπουργός, πάντως κάλεσε τους Έλληνες πολίτες με βάση και τις πιέσεις που ασκούνται «να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στις δόσεις του 2014.»

Αποκατάσταση εργασιακών

Στα εργασιακά ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ σταδιακά, όμως μέχρι το 2016 «για να γίνει αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, καθώς και την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε πως δεν θα υπάρχει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ανακοίνωσε την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2015 σε όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.

Επαναλειτουργία ΕΡΤ

Όσον αφορά τη ΕΡΤ ανακοίνωσε την επανασύσταση με νόμο την Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση από μηδενική βάση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος. «Χωρίς ρεβανσισμούς χωρίς κάστες προνομίων χωρίς προκλητικές αμοιβές.Θα αποκαταστήσουμε ένα έγκλημα που έγινε στις 11 Ιουνίου 2013 την ημέρα της ντροπής την ημέρα του μαύρου στις οθόνες μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τραπεζικό σύστημα – όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

«Αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ» δήλωσε πως είναι ο πρωθυπουργός, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες «που ανακεφαλαιοποιήθκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτικών μετόχων.»

Μάλιστα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωσε την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτη κατοικίας.»

Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

«Η νέα κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «δεν θα παραδώσουμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας. Δεν ξεπουλάμε τον ορυκτό μας πλούτο. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχει σεβασμός της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.»

«Κάψανε τα σπαρτά και γκρέμισαν τις γέφυρες»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φεύγοντας από την εξουσία δημιούργησε ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης «καίγοντας τα σπαρτά και γκρεμίζοντας τις γέφυρες», συμπληρώνοντας πως επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και μετά από Ελληνική επιμονή ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου. «Θέλουν την αποτυχία της Ελλάδας για να δικαιωθούν οι ίδιοι», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Όσον αφορά το θέμα του μνημονίου ξεκαθάρισε πως «το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση του λάθους και της καταστροφής.

Εμφανώς συγκινημένος ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλία του τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει το Σύνταγμα «μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες τους αγώνες τις θυσίες του Ελληνικού λαού».

Μάλιστα ευχαρίστησε προσωπικά τον Πάνο Καμμένο για την αποφασιστικότητα που έδειξε, όπως είπε στο σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μάλιστα κάλεσε κάθε πολιτική δύναμη και κάθε βουλευτή ξεχωριστά και πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης. «Ακόμα και αυτούς που θα καταψηφίσουν. Σας καλώ να στηρίξετε την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια την της πατρίδας μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.


news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *