Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συμμετοχή στελεχών Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, η πρώτη σε βιομηχανία και η δεύτερη σε δασικές εκτάσεις με τη συμμετοχή στελεχών όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία των Γιαννιτσών στη βιομηχανία ALTERRA A.Ε. και περιελάμβανε ένα σενάριο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο της βιομηχανίας, με ταυτόχρονη διαρροή αμμωνίας και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου στο χώρου του μηχανοστασίου. Η κινητοποίηση των δυνάμεων ήταν άμεση και άψογα οργανωμένη ενώ έδωσε στους παραβρισκόμενους μία πολύ απτή εικόνα των συνθηκών εκτάκτου ανάγκης που συνδέονται με βιομηχανικά ατυχήματα υψηλής επικινδυνότητας. Οι συμμετέχοντες κινήθηκαν με βάση τον σχεδιασμό και οι χρόνοι που είχαν τεθεί τηρήθηκαν με πολύ μεγάλη πιστότητα. 

Η δεύτερη άσκηση ήταν η προγραμματισμένη «ΠΥΡΣΟΣ 2015» ενόψει της θερινής περιόδου για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Ήταν «επί χάρτου», χωρίς δηλαδή πραγματική κινητοποίηση των δυνάμεων, τα σενάρια τα οποία επεξεργάστηκαν όμως οι συμμετέχοντες ήταν βασισμένα σε υπαρκτούς κινδύνους για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβλέψεις των οικείων πυροσβεστικών υπηρεσιών. Η Άσκηση κάλυψε περιστατικά στις τρεις επαρχίες της Πέλλας και περιλάμβανε ακόμη και ακραίες συνθήκες ετοιμότητας, όπως η οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμών. 

Τα ασκούμενα επιτελεία είχαν πολύ καλή απόδοση και υπεύθυνη συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων ενώ, παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κατάλληλα σε αντίστοιχες πραγματικές συνθήκες. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την θετική ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση των ασκήσεων και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας που αποδείχθηκε ότι διαθέτουν. Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το εαρινό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τη συζήτηση των δράσεων πρόληψης από δασικές πυρκαγιές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *