Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Αποκάλυψη: Η χθεσινή καταβολή των συντάξεων δεν καθυστέρησε λόγω του ΔΙΑΣ, αλλά επειδή έλλειπαν χρήματα!

Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, φάνηκαν και κατά την χθεσινή, προβληματική καταβολή των συντάξεων. Μπορεί τελικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου, να πιστώθηκαν τα ποσά που αναλογούν στις συντάξεις του μηνός Μαΐου, αλλά τα ερωτηματικά που έσπειραν στα εκατομμύρια των συνταξιούχων είναι πολλά.

Η επίσημη δικαιολογία κάνει λόγο για εμπλοκή με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, που αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ωρών, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ώστε να καταφέρουν οι συνταξιούχοι να επιβεβαιώσουν, στα ATM, την καταβολή των ποσών που τους αναλογούν. Όπως αποκαλύπτουν τα dikaiologitika.gr οι αιτίες, όμως ίσως να ήταν πολύ πιο βαθιές και να καταλήγουν στο «στράγγισμα» που έχουν υποστεί τα δημόσια ταμεία, τους τελευταίους μήνες.


Αν και το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το πρωί της περασμένης Τρίτης, εντούτοις υπήρξαν πληροφορίες ότι, κάποια μικροποσά, αναζητούνταν έως αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας και δόθηκε μάχη για να βρεθούν. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα ρευστότητας στα Δημόσια Ταμεία, μπορεί να φανεί εάν προκύψει ανάλογο πρόβλημα σήμερα που πρόκειται να πιστωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια για τις συντάξεις στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη είναι σημαντικά μικρότερη, στην περίπτωση που προκύψει ανάλογη εμπλοκή και οι συνταξιούχοι αγρότες ή ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορέσουν να δουν στα ΑΤΜ τα ποσά από τις συντάξεις που τους αναλογούν, τότε θα φανεί ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των συντάξεων σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαϊου. Μόνο που η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων πρέπει να γίνει την προηγούμενη εργάσιμη, δηλαδή έως σήμερα το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή που σημειώθηκε με τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το υπουργείο Εργασίας, αιτία που άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά και να φαίνονται στα ATM των τραπεζών, από τις 8 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και μετά, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Αποτέλεσμα όμως ήταν να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους συνταξιούχους και έτσι, αρκετοί από αυτούς, έσπευσαν χθες το πρωί να στηθούν έξω από τράπεζες για να ελέγξουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Τελικά, οι συντάξεις είχαν καταβληθεί, αλλά η αγωνία σε χιλιάδες συνταξιούχους φαίνεται ότι «χτύπησε κόκκινο».


news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *