Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πανήγυρη του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αρχοντικού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου στον παλαιό -πρόσφατα ανακαινισμένο- ομώνυμο Ιερό Ναό του οικισμού Αρχοντικό της
πόλεως Γιαννιτσών το Σάββατο 2 Μαίου.

Από την Κυριακή 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πάνδημη λιτάνευση της διασωθείσης από την πυρκαϊά περιπύστου εικόνος του Αγίου, η οποία κοσμούσε το υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ιερού ναού, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδος εκατοντάδες προσκυνητών προσέρχονταν για να προσευχηθούν.



Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής προεξήρχε ο εφημέριος της Πέλλας π. Βασίλειος Παρασκευόπουλος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

Την ημέρα της εορτής στον πανηγυρικό Όρθρο και το Συλλείτουργο τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.Ιωήλ εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πλίσκας, έχοντας συλλειτουργούς τους αγιορείτες πατέρες της Κουτλουμουσιανής Σκήτης Μ. Παναγία Αρχιμανδρίτες Ευλόγιο και Παίσιο. 

Πλήθος φιλέορτων κατέκλυσαν τον ιστορικό ναό κατά την ημέρα της εορτής, ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε η ταχύτητα των εργασιών της αποκατάστασής του.

Ιδιαίτερα τιμητική υπήρξε επίσης η συμμετοχή του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα, πολιούχου Πατρών, Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Σκιαδαρέση, τ. Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο συνδέοντας τα θεολογικά συγγράμματα του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας του 4ου αιώνος με την σύγχρονη πραγματικότητα.



Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Αγιασμός και μικρά Ιερά Λιτανεία. Ακολούθησε η ευλογία των κολλύβων του Αγίου και της παραδοσιακής τραπέζης.


Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *